1.2. Нужна ли е толкова информация?

„Не може ли направо, накратко, с две изречения… нали е лесно и просто?“ Не зная дали вие си задавате този въпрос, но аз на ваше място бих! И точно тук е моментът да споделя един от ключовите елементи за успеха на терапията, а именно – знанието. Знанието е сила и свобода, а незнанието води до страх, погрешни решения и трагични резултати.
Какво имам предвид?
Щом четете това, вероятно в момента имате проблеми със зрението, носите очила или контактни лещи и през последните години бавно, но сигурно диоптрите се покачват. Ходите на прегледи, сменяте лупите, а подобрение няма, дори напротив! Но… лекарите ви казват, че това е нормално, а в случай, че вече прекалено дълго са ви казвали, че е нормално с течение на времето да виждате все по-слабо, вероятно са ви казали и, че е време да помислите за лазерна корекция. Мдаа, това очевидно далеч не е някаква светла перспектива, но защо се стигна до тук, как да избегнете неприятностите и да си възвърнете зрението – не знаете. Разбирате само, че пътят на очилата не води до никъде и се налага да вземете нещата в свои ръце, но за целта трябва да се въоръжите със знание.
Може да ви звучи като пресилена конспирация, но оптичната индустрия знае, че ви вреди, знае и как да ви помогне да си оправите зрението, просто не иска, защото това би означавало край на големите печалби. Всъщност нещата, които ще ви кажа далеч не са нещо ново, защото са научно изследвани още в края на XX век. Те не са и тайна, защото интернет е пълен с информация по въпроса, като под „информация“ имам предвид научни материали, които можете да намерите в „Google Наука“. Просто тези материали умишлено стоят в сянка, защото не са изгодни на оптичната индустрия и на хирурзите. Първо, защото те рязко ще им стопят печалбите и второ, защото материалите доказват, че са ви лъгали и то много.
Мечтая за деня, в който очилата, тези патерици за очи ще останат в историята на медицината, точно както днес не се практикува кръвопускането (масова практика в средновековието), няма ги и детските успокояващи сиропи с  хероин, канабис и различни форми на морфин, както и ред други медицински безумия. Но дотогава ще се наложи да разчитаме на себе си и собствените ни знания за зрението, които предстои да обогатим. За целта ще разгледаме как е устроено човешкото око, как му вредим, как да обърнем процеса на увреждане, за да възстановим зрението и как да го опазим за цял живот.
Може би някои от вас вече са опитали станалите популярни упражнения за очи по системи на Норбеков, Уилям Бейтс и др. Може би дори сте постигнали известен успех, но дори и никога да не сте се докосвали до тази област, добре е да разгледаме темата…

Упражнения за очи


2 коментара относно “1.2. Нужна ли е толкова информация?

 1. Здравейте тайкато незная каде да пиша , правя го тук.
  Откриха ми потъмняване на очната леща и искат да ми правят операция за слагане на друга(искат да ми разбият моята и да сложат излуствена) . Аз обаче имам страх от такива неща плюс че не ми се иска да го преживявам тайкато да си играеш с окото на човек за мен не е шега работа.
  Може ли да ми дадете някакъв съвет мога ли по естествен път да си вазтановя лещата или операцията е нейзбежна?

  • Ясен says:

   Здравей!
   Потъмняването на очната леща, известно още като „перде“ или както е медицинския термин „катаракта“ е заболяване, което много хора споделят, че успешно са излекували с помощта на капки мед. Аз лично съм си слагал капки мед в очите и действително ми се отразява добре на зрението (за щастие нямам перде), така че дори и да не помогне в твоя случай, няма да навреди. Операцията е крайна мярка, която ти пожелавам да не се налага да предприемаш, но все пак решението си е изцяло твое. Тук е и моята статия по темата за капки мед за очи.
   В доста български блогове и форуми има статии и коментари от хора с такъв проблем, които са го решили с мед – потърси. Желая ти успех и… бъди здрав!
   Ясен :)

Вашият коментар