4.1. Влиянието на очилата и лещите върху зрението

Нека да разгледаме първо сравнително по-безобидните „патерици за очи“ – очилата. Те представляват рамки, в които са вкарани комплект лупи, чиято задача е да пречупват светлината, постъпваща във всяко око по такъв начин, че фокалната равнина да попада точно върху ретината. Когато говорим за миопия (късогледство), това означава изместване на фокалната равнина по-назад. И колкото по-високи са диоптрите, толкова по-назад се измества тази равнина, за да може да се компенсира издължената очна ябълка. Запомнете, че всяко едно изместване на фокалната равнина, независимо в каква посока е то, практически за окото се явява стимул, който може да окаже положително или отрицателно влияние върху зрението. Съответно колкото по-назад измествате фокалната равнина с помощта на очила, толкова повече ще се издължава очната ябълка под влияние на този стимул. С други думи – колкото по-силни очила носите, толкова по-бързо ще отслабва зрението ви!

Предизвикване на късогледство, далекогледство и астигматизъм с лещи (очила)

В оптиката ще ви кажат, че е нормално с възрастта диоптрите да се увеличават. Разбира се последното, което ще признаят е вредата от носенето на очила. Очните лекари са една идея по-склонни да ви кажат истината, но все пак аз препоръчвам да се убедите лично, като прочетете научни публикации и изследвания направени относно това какво влияние оказват очилата върху зрението. Повечето изследвания, на които аз попаднах са проведени върху малки пиленца, котенца и други подрастващи животинки. Защо ли? Защото подрастващият организъм е най-податлив на външни влияния и при него носенето на очила най-бързо се отразява на очите. Сигурно си казвате колко е жестоко да правят това с малките животинки. Не забравяйте, че по цял свят оптометристите слагат очила и на малките хора – децата!
Контактните лещи по отношение на пречупването на светлината и въздействието им като стимул, разбира се, действат по същия начин както очилата. За съжаление при лещите има и допълнителни отрицателни ефекти, които се дължат на това, че самите те са в пряк физически контакт с очите. Продължителното носене на лещи доказано води до изтъняване на роговицата с 30 до 50 μm (около 6-10% от дебелината й) както и до изкривяване на формата й ( = астигматизъм), сухота в окото, а понякога и до инфекции или язви на роговицата.
Като човек, носил контактни лещи в продължение на (около) 3 години, мога да кажа, че не съм имал кой знае какви проблеми, освен зачервяване на очите и сухота. Въпреки това препоръчвам да се откажете от постоянното носене на лещи. Личният ми опит показва, че след като спрях да нося моите, започнах да усещам очите си много по-спокойни, а зрението ми стана по-ясно и като цяло се подобри с една идея.
А сега е време да разнищим какво всъщност представлява един…

Преглед на зрението в оптика.


Вашият коментар