4.2. Преглед на зрението в оптика

Предполагам всеки от вас ходейки на преглед на зрението е забелязал, че някои оптици (и очни лекари) препоръчват носенето на малко по-слаби очила,  докато други настояват за 100% зрителна острота. Ако вашият очен лекар е от вторите – сменете го! Едно от най-съсипващите зрението неща, които правят оптометристите и офталмолозите при преглед на зрението е, че предписват завишени корекции. На пръв поглед това не е така, буквално както виждате с очите си – предписват ви диоптри, с които виждате ясно зрителната таблица, защото с по-слабите просто не успявате. Всъщност корекция, даваща зрителна острота 100%, измерена в оптика или кабинет след това в реални условия гарантирано влошава зрението. Първата причина за това е, че тази корекция в ежедневието се оказва завишена (категоричен стимул към издължаване на очната ябълка), а като бонус е това, че не носите очилата си правилно.
Оптиците имат няколко основателни (за тях) причини да предписват завишени корекции. От една страна така си гарантират, че клиента след време ще се връща отново и отново за нова рецепта, а от друга страна, че ще е доволен, защото голяма част от хората сами искат очила, правещи зрението им остро като бръснач. Може да ви се стори малко крайно твърдението, че оптиките предписват силни очила, за да се влошава зрението на хората, но (никога вече) не забравяйте, че това е бизнес, а в бизнеса осигуряването на гарантирани приходи в дългосрочен план е по-важно от чистата съвест…

Преглед на зрението с авторефрактометър.

Ще разкажа случка от моя живот. Отивам на преглед при очен лекар, който ми установява с помощта на авторефрактометър (автоматизиран апарат за преглед на зрението) определени диоптри. След молба от моя страна лекарят понижи корекцията сфера с по 0.25 D на око. Аз намалих след това намалените от него диоптри за астигматизъм с още 0.5 D, записах ги на лист и реших да си поръчам новите очила в оптика. На път за оптиката реших да намаля още малко вече намалените от мен диоптри, с още 0.25 D сфера на око. След всичките тези намалявания, диоптрите на очилата, които поръчах бяха около 2/3 на тези, които трябваше да нося! С готовите очила побързах да се разходя по улиците, за да чета указателни табели, регистрационни номера на коли и реклами. Беше слънчев юлски ден, а аз с новите си очила виждах просто прекрасно. Не абсолютно перфектно, но все пак можех да разчета без проблеми автомобилен номер от 30 m. Вечерта забелязах, че дори и на по-слаба светлина, очилата ми даваха съвсем прилична корекция, с помощта на която можех да виждам добре филм със субтитри от нормална дистанция.
Сигурно след всичко това се чудите как така оптометристите успяват да убедят хората, че се нуждаят от завишената корекция? Тайната е в условията, в които се прави прегледа. Масово това става в затъмнена стаичка, а както може би сте забелязали в такива условия зрението ви отслабва драстично, особено ако имате и астигматизъм. На практика вие си вземате очилата, за да ги ползвате предимно на дневна светлина, или дори и светлината да е изкуствена, то тя е нормално силна. Все пак не живеем в пещери и не си светим със свещи. Освен това по време на прегледите ни карат да гледаме само с едно око, а човек с едно око винаги вижда много по-неясно, отколкото когато гледа с двете едновременно. В действителност ние винаги гледаме с двете очи едновременно. И когато към слабото осветление и гледането с едно око прибавите това, че от вас искат да видите ясно реда 20/20 веднага, с току-що сменен диоптър вече предполагам разбирате, че за това ще са ви нужни доста по-силни очила, отколкото в действителност ви трябват. Ето по този начин оптометристът успява да ви предпише очила, сякаш няма да ходите с тях по улицата, а сте снайперисти, които по тъмно ще прицелват през лупи с едно око. Звучи абсурдно, но се получава точно това.
Към горното ще прибавя и още един фактор и той е умора на очите. Това също оказва влияние върху резултатите от прегледа. Ако например сутрин виждате ясно с дадена корекция, то в края на деня (особено ако е бил по-натоварващ за зрението) е напълно възможно да ви трябва поне четвърт диоптър допълнително, за да постигнете същото зрение като сутринта. Изводът тук е, че не трябва да възприемате състоянието на очите си като константно, дори за кратък период от време. Ако сте на добра светлина, очите ви са спокойни, отпочинали и им дадете възможност да се адаптират към наблюдавания обект, те ще успеят да го видят ясно и с много по-малка корекция. За разлика от тях очилата обаче не се променят сами, според условията, затова винаги за предпочитане е да изберем по-слаби.
Но тъй като ние сме най-добрите приятели на нашите очи, сега предстои да се научим как сами да си правим…

Преглед на зрението в домашни условия.


Вашият коментар