4.3. Преглед на зрението в домашни условия

Прегледите на зрението в оптика целят установяването на необходимите диоптри за очила или лещи, с чиято помощ човек да може да вижда нормално (да има зрение 20/20). Може би ще ви изненадам, ако ви кажа, че за да измерите вашите диоптри не ви е нужна специална апаратура, нито кой знае какви познания или завършено медицинско образование. Това можете да направите съвсем сами, в домашни условия! За преглед при късогледство са ви необходими единствено таблицата на Снелен, която можете да изтеглите безплатно и да разпечатате, както и шивашки метър или рулетка.

Всъщност диоптрите на са нищо повече от инверсни (обърнати) метри. Ако измерите разстоянието, до което виждате ясно, можете лесно да пресметнете вашите диоптри чрез формулата D=1/d, където D е пречупвателната сила в диоптри, а d е разстоянието, до което виждате ясно в метри. Например, ако това разстояние е 2 m, за ясно зрение при късогледство са ви нужни 1/2=0,5 D. Ако виждате ясно на 25 cm. разстояние (0,25 m), получават се 1/0,25=4 D.
За да определите вашето максимално разстояние на ясно зрение използвайте текст върху екран или (по-добре) отпечатан текст. Приближете се до текста така, че да го виждате съвсем ясно. Започнете бавно да се отдалечавате, до момента, в който текста започне да се размазва. Стигнете ли дори най-малката степен за размазване/замъгляване – това е вашето разстояние (вашата далечна точка). След като знаете разстоянието, пресмятането на диоптрите е лесно с формулата, дадена по-горе. Оптометристите стигат до същите резултати, само че по друг (по-засукан) начин.
По описания начин можете в домашни условия да измерите състоянието на всяко око поотделно, като закривате другото, за да определите до къде виждате ясно. Правете измервания на ляво око, дясно око поотделно и на двете очи заедно. Тези измервания ще бъдат отправна точка при стартирането на терапията за възстановяване на зрението. Периодичните измервания в хода на терапията също са задължителни, за следене на прогреса, а освен това са и много мотивиращи. Важно е винаги да ги правите при едни и същи условия. Както вече знаем от предишната тема, от значение е при колко силна светлина, както и по кое време на денонощието правите измерването. Състоянието на зрението варира според това дали очите са отпочинали или са били натоварени по-дълго време, затова обикновено преди обяд зрението е по-добро, отколкото късно вечер.
Друг важен елемент на прегледа на зрението е определянето на зрителната острота. „Зрителна острота“ се нарича способността на окото да възприема две точки в пространството като отделни една от друга. Око с нормално зрение е способно от разстояние 5 m. да различи две точки, които са отделени на 1,5 mm една от друга. За определяне на зрителната острота най-често се използва таблицата на Снелен. Нормалната зрителна острота в тази таблица е реда 20/20 (6/6) и отговаря на visus=1.0 или зрителна острота 100%. Цифрите 20/20 (6/6) означават, че от разстояние 20 фута (6 метра) преглеждания вижда знаците (наречени „оптотипи“), които човек с нормално зрение вижда от 20 фута (6 метра). Зрение 20/200 означава, че преглеждания човек от 20 фута вижда знаците, които човек с нормално зрение вижда от 200. Някои хора имат по-добра зрителна острота от 20/20 – например 20/15 или 20/10. Терапията, описана от мен дава възможност човек не само да възстанови зрението си до нормалното, но и да го тренира и да постигне зрителна острота над 100%!
За да проверите своята зрителна острота, принтирайте таблицата на Снелен и я закачете на разстояние 3 m. пред погледа. Тествайте всяко око поотделно, както и двете очи заедно. Направете тест със и без очила и запишете резултатите – с кое око (със и без очила) кой ред можете да разчитате. За да закриете едното око при преглед на другото, използвайте шепа. Не стискайте клепачи и не притискайте окото с ръка, защото това ще повлияе на резултатите при последващото му тестване. Ако с очила постигате зрителна острота 20/20 или по-добра – тези очила не са за вас! Тук отново от значение е светлината – правете прегледа при нормална дневна светлина, както и с отпочинали очи. Препоръчвам да си отпечатате таблицата на твърд картон, дя я поставите в рамка или да я закачите трайно на стена. Тази таблица трябва да се запази по-дълго, защото по време на терапията ще я ползвате често не само за тест на зрението, но и за избор на терапевтични очила.
Измерените резултати може да запишете в таблиците, които съм подготвил за вас в този файл, но не е задължително да го правите все още. Засега е достатъчно да знаете как да си правите преглед на зрението сами. А в една от последните теми е описано точно как става попълването на таблиците. Желателно е след като прочетете цялата информация за терапията и започнете да я прилагате да вписвате своите резултати още от първия ден, за да следите прогреса.

ВАЖНО: Описаните методи позволяват измерване на диоптри и зрителна острота. Те не отменят необходимостта от годишните профилактични прегледи при офталмолог. Прегледите при очен лекар могат да бъдат решаващи за ранното диагностициране на очни заболявания, които могат да останат незабелязани при преглед в оптика или в домашни условия.

Ето, че стигнахме и до най-мръсната от всички тайни – прословутата…

Лазерна корекция на зрението.


2 коментара относно “4.3. Преглед на зрението в домашни условия

  1. metodi says:

    Здравей Ясене, формулата за определяне на диоптър може ли да се ползва и при далекогледство? По-добре ли е да се ползва за това изчисление таблицатана Снелен вместо произволен текст? На какво разстояние от земята да я окачим или това има значение само при определяне на зрителната острота.

    • Ясен says:

      Здравей, Методи! Не е задължително да използваш таблицата на Снелен, обикновен текст в твоя случай върши същата работа. При далекогледство (както е при теб) трябва да се стремиш да фокусираш на все по-близки разстояния, за да имаш подобрение в ясното виждане наблизо. Измерването на това разстояние (сантиметрите) ще ти дава ориентир за твоя прогрес. При далекогледство зависимостта между сантиметри и диоптри е обратна на тази при късогледство, но отново я има. Това съм го обяснил с примери в тази статия: http://zrenieto.net/5-4-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5/

Вашият коментар