4.4. Лазерна корекция на зрението

В началото на тази тема искам да направя някои важни уточнения относно информацията в нея. Всичко написано се базира на публикации от достоверни източници като Уикипедия, вестник „The Seattle Times”, публикации в www.lasikcomplications.com, книгата на Лео Ангарт „Живот без очила“, информация за същността на метода от сайтове на клиники предлагащи лазерна корекция, както и информация, дадена ми от служителка работеща в такава клиника, която няма да назовавам поименно.
Другото важно уточнение е да не бъркате лазерната корекция на зрение с лазерно укрепване на ретината при отлепване. Едното няма нищо общо с другото и при симптоми на отлепване на ретината трябва незабавно да се свържете със специалист, който да прецени дали е необходимо ретината да бъде укрепена с лазер!

Съществуват различни видове лазерна корекция на зрението, но основната концепция в тях е една и съща – ремоделиране на роговицата на окото с лазерен лъч. Най-популярен и често прилаган е методът LASIK (Laser Assisted In-Situ Keratomileusis). Той е форма на рефрактивна хирургия, която комбинира микрохирургия и третиране с ексимерен лазер, при която се ремоделира роговицата като се премахва част от вътрешните й слоеве. Подобен вид лазерна корекция е PRK (photorefractive keratectomy), като основната разлика с LASIK е, че при PRK се въздейства върху повърхността на роговицата, а не в дълбочина. Съществува и по-нов метод – iLASIK, който по своята същност наподобява LASIK с тази разлика, че вместо механично острие (скалпел) при iLASIK капачето, което се изрязва на горния слой на роговицата, за да се достигне до вътрешните слоеве се реже с лазер.
Разбира се, съществуват и други наименования, „нови“ методи се разработват непрекъснато, маркетинговите специалисти постоянно изкарват нови наименования и абревиатури, за да се отърват от лошата слава на LASIK и PRK. Като цяло обаче всички методи (и нови и стари) се основават на ремоделиране на роговицата, затова и крайните резултати са сравнително идентични. Казано без заобиколки: за да се компенсира проблем със зрението като късогледство или далекогледство, който се дължи на дефекти в задната част на окото се създава оптически противодействаш дефект в предната му част. Когато това ви го кажат облечено в непонятни термини и украсено със захаросани обещания за перфектно зрение звучи като лечение, но далеч не е такова. Това е просто оформяне на роговицата така, все едно на окото е поставена леща, което обаче може да има доста странични (и често необратими) отрицателни ефекти. Затова в медицината официално лазерните корекции се класифицират като козметична процедура.
Силно впечатление прави и фактът, че хирурзите практикуващи LASIK и PRK говорят за тези интервенции не като лекари – научни специалисти, а по-скоро като търговци на коли на старо. Дори по сайтовете на клиники за лазерна хирургия на въпроси относно резултатите от интервенциите се четат само суперлативи, а на въпроси относно рисковете отговорите са от типа на „Но и когато ходиш по улиците има рискови ситуации“. Слагам го в кавички, защото е ЦИТАТ (от сайта на популярен очен лазерен център в България)! Сами разбирате колко несериозно и безотговорно звучи това, особено защото тук става дума за вашите очи, а не за картофи на пазарската сергия.
Това, че хирурзите не ви казват открито какви са възможните рискове от интервенцията не значи, че не са наясно с тях и не са взели мерки, за избягването им. Някои от рисковете могат да бъдат намалени до известна степен благодарение на предварителните прегледи, при които пациентът бива одобрен или отхвърлен. Одобрението обаче далеч не е гаранция. За да се застраховат срещу неприятности, пациента преди операция подписва документи (т. нар. „информирано съгласие“), с които клиниката на практика се освобождава от отговорност при възникване на усложнения.
След като корекцията е извършена следва период на възстановяване – от 1 до 10 дни. След този период при повечето пациенти се оказва, че интервенцията е успешна и нямат оплаквания. За съжаление обаче не са никак редки случаите, в които пациента се сблъсква с някоя от следните неприятни изненади:

 • Лазерната корекция не гарантира пълно премахване на диоптрите.
  Често след първата лазерна корекция се налага и втора, защото точното „зануляване“ на диоптрите е въпрос на микрони и е много трудно постижимо с една интервенция. Понякога остават половин или четвърт диоптър, а не е изключено и корекцията да се окаже повече от необходимата, при което се появява противоположния проблем. Тоест ако пациентът е имал късогледство, може да остане с леко далекогледство и обратното.
 • При голям процент от оперираните се появяват влошено нощно зрение, намален зрителен контраст, сухота в очите и болки, които остават за цял живот.
  Дванадесет клинични изследвания, проведени в САЩ от FDA (Food and Drug Administration) показват, че шест месеца след направени LASIK процедури  17.5% от пациентите виждат сияния (ореоли) около обектите, 19.7% виждат силни отблясъци, 19.3% имат проблеми с шофирането нощем, а 21% се оплакват от сухота в очите. Между другото в името на добрата статистика хирурзите не отчитат проблемите с нощното зрение и сухотата в очите като усложнения, а като особености
  Влошеното нощно зрение след LASIK се дължи на това, че третираната зона на роговицата е по-малка от диаметъра на зеницата, когато е тъмно и последната е максимално разширена. В този случай нощем човек гледа и през некоригирана част от роговицата, а това води до проблеми при шофиране, защото вижда сияния, звезди и отблясъци около светлините толкова големи, че могат да закрият пресичащ пешеходец или дори друг автомобил.
  Тъй като по време на корекцията се прекъсват повече от половината нервни влакна по повърхността на роговицата естествената честота на мигане драстично намалява и очите остават сухи. Роговицата няма кръвоносни съдове, затова процесът на възстановяване продължава месеци, а понякога тя дори не се възстановява напълно. Това, че нервните влакна на роговицата не се възстановяват нормално при някои пациенти води и до болка в очите.
 • Нерядко се появяват дефекти в зрението, които преди лазерната корекция отсъстват при пациента.
  Лекарите считат за успешна една LASIK процедура, ако след нея човек вижда ясно реда 20/20 от зрителната таблица. Това обаче далеч не означава нормално зрение, защото същия този човек е много вероятно да не може никога повече да гледа нормално филм на кино, да вижда ясно любимите си хора на фона на залязващото зад тях слънце и да разпознава детайли при ограничено осветление (например вечеря в изискан ресторант). С други думи въпреки, че е премахната нуждата да носите очила, има вероятност да се появят дефекти в зрението, които нито с очила, нито с операция могат да бъдат премахнати и остават за цял живот.
 • След направена лазерна корекция зрението отново се влошава.
  Дори първата и втората година всичко да е наред, това далеч не е така за цял живот. Да приемем, че човек, който е имал средна или висока степен на късогледство има направена успешна лазерна корекция. Тя сама по себе си не „закотвя“ състоянието на окото в едно положение, а вредните навици, които са докарали късогледство на този човек си остават и продължават да работят в същата посока. Т.е. частично връщане на диоптрите е напълно възможно. Човек, който не е осъзнал как вреди на зрението си и как може да го възстанови трудно може да избегне повторното му увреждане.
 • Лазерната корекция създава предпоставки за ектазия на роговицата (подобно на кератоконус), отлепване на ретината и други.
  Кератоконусът е заболяване, при което роговицата прогресивно изтънява и изпъква напред, като при това тя придобива неправилна конусовидна форма. Това причинява неправилен астигматизъм, който е трудно (и често невъзможно) да бъде коригиран с очила или контактни лещи. Ектазия на роговицата е много подобно заболяване, при което се получава същата неправилна конусовидна форма, но при него причината е в изтънената при лазерна корекция роговица, а последствията са същите като при кератоконус. За да избегнат неприятни ситуации, често лекарите направили лазерната корекция при възникване на симптоми на ектазия на роговицата диагностицират заболяването като кератоконус и твърдят, че то няма връзка с направената от тях корекция. Но дори и да признаят реалната причина, това няма да върне нормалното зрение на човека!
  Отлепването на ретината е много сериозно очно заболяване, при което ако не се вземат спешни мерки води до слепота! Най-застрашени от него са хората с висок диоптър, при които очната ябълка е по-издължена и рискът ретината да се отлепи при раждане, голямо физическо натоварване или рязко движение на очите е по-голям. При извършването на лазерна корекция се коригира късогледството само оптически, но проблемът с издължената очна ябълка остава, а с него остава и повишения риск от разкъсване или отлепване на ретината! Случаите на отлепване на ретината след LASIK, докладвани на FDA са не един и два. Въпреки, че отлепването на ретината не е директно последствие от лазерна корекция, самият факт, че маскирате проблем със зрението чрез козметична процедура, вместо да го решите е сериозна предпоставка за задълбочаване на проблема.

Някои пациенти съобщават за повишено количество на мътнини в очите след LASIK. Инфекции на роговицата също са сред докладваните усложнения, като в по-тежките случаи се налага трансплантиране на нова роговица от друг човек – донор. Появата на катаракта (перде) след LASIK все още не е доказано да има връзка с лазерната хирургична намеса и сведенията в тази връзка са по-скоро спекулативни.

Тази тема като цяло стана доста мрачна, но за съжаление понякога истината е такава. Сещам се за един виц:

При зъболекаря:
– Извинете, извадил съм не този зъб, който трябва. Сега ще извадя и болния…
– Слава Богу, че не сте очен лекар!!!

Може би щеше да е по-смешно ако в темата не си говорихме за очни лекари, но мисля, че като цяло разбирате какво искам да кажа с този виц. Лазерните корекции в повечето случаи са успешни, но има и усложнения, които са далеч повече, отколкото хирурзите официално докладват. И тъй като тук става дума за вашите очи, които са само две, моят съвет е добре да помислите преди да платите 4-цифрена сума, за да играете руска рулетка с тях.
Предлагам да прочетете малко мнения на хора от България, които са си правили лазерна корекция и не са имали много късмет в рулетката. Ето и повече за техния…

Живот след лазерна корекция – разкази на пациенти.


Вашият коментар