5.10. Следене на прогреса

Воденето на журнал, в който да отбелязвате промяната в зрението си е от голяма важност поради няколко причини. Първата причина е, че човек в процеса на подобряване на зрението бързо свиква с всяко подобрение в неговото състояние и ако не води записки с измерените във времето стойности е напълно възможно да не забележи действително колко много се е подобрило неговото зрение. Втората причина се състои в това, че следенето на актуалното състояние на очите (поотделно и заедно) дава сигнали кога е необходима смяна на очилата, както и важна информация, въз основа на която трябва да бъдат подбрани диоптрите на новите очила. Третата причина да водите журнал е, че следейки прогреса, вие получавате възможно най-добрата мотивация за това да продължавате терапията да пълното възстановяване на зрението, а защо не и повече. Чрез описаните техники не малко хора са успели да постигнат зрение 20/15!
За ваше улеснение съм подготвил файл, съдържащ два журнала за следене на прогреса. Можете да ползвате този, който за вас е по-удобен, но моята препоръка е да принтирате и водите и двата журнала едновременно. Измерванията отнемат по-малко от 5 минути и не е задължително да ги правите всеки ден. Все пак поне веднъж седмично записвайте резултатите от прегледите в домашни условия. Правете измерванията както е описано в темата „Преглед на зрението в домашни условия“.

В Журнал 1 попълвайте резултатите от измерването на вашите далечни точки на ясно зрение без очила. В колонки 2 и 3 попълвайте резултатите от измерването на всяко око поотделно в сантиметри (най-далечното разстояние, на което виждате ясно) или диоптри, а в колонка 4 попълвайте резултата от измерване при гледане с двете очи в сантиметри (отново най-далечното разстояние на ясно зрение). Дали ще записвате сантиметри или диоптри е без значение, защото както вече знаем диоптрите са просто инверсни метри и пресмятането им е много лесно.
В Журнал 2 попълвайте резултатите от домашните прегледи с помощта на таблицата на Снелен. В колонки 2 и 3 попълвайте резултатите от прегледа на всяко око поотделно, а в колонка 4 попълвайте резултата от прегледа при гледане с двете очи. Записвайте кой ред от таблицата на Снелен виждате ясно. Правете измерванията с очила (ако имате) и вписвайте в колонка номер 5 корекционните стойности на очилата. Този журнал дава ясни индикации относно това доколко настоящите очила са подходящи за текущото състояние на зрението ви, а освен това ви помага да следите и дали с двете очи поотделно имате еднаква зрителна острота. При гледане с двете очи едновременно ако виждате ясно реда 20/40, то очилата са подходящи с оглед прилагането на терапията. Ако виждате ясно реда 20/20 или 20/15, това е сигнал, че е време за нови очила. В случай, че не виждате ясно реда 20/40 или поне 20/50, то тези очила са слаби.
Освен воденето на журнали, има и нещо, което можете да направите, за да следите своя прогрес „в движение“. Набележете предмети у дома, които имат някакви надписи по тях и стоят на едно и също място. Това могат да бъдат часовници, календари, надписи по електроуреди и др. Обърнете внимание кои надписи от какво разстояние можете да разчитате и така когато пожелаете само с един поглед можете да прецените какво е моментното ви състояние. За по-лесно определяне на разстоянието можете да се ориентирате например по фугите на плочките, линии по паркета или други линии по пода. Следенето на моментното ви състояние в движение ще ви бъде полезно и за да установите кога очите ви са уморени. В условията на уморени очи няма смисъл да се опитвате да изтегляте фокус, а трябва да вземете мерки за почивка на очите (спане, палминг или разфокусиране).
Пазете водените от вас журнали. След постигането на успешно възстановяване на зрението човек често забравя пътя, който е изминал. В случая ясното зрение е най-ценната награда за положеното старание, а журналите са дневника на вашите успехи, с които несъмнено трябва да се гордеете.
Ето, че стигнахме и до висшия пилотаж в терапията за възстановяване на зрението. Това не е нещо сложно като ракетна наука, просто си има тънкости. Става дума за така наречения…

Активен фокус.


2 коментара относно “5.10. Следене на прогреса

 1. Viktor says:

  Здравей Ясен,
  имам още един въпрос към тебе: от известно време бях прочел че трябва да се сложат по-слаби очила защото така е по-добре за очите, и следователно вече (година и повече) бях почнал да нося старите си очила с -2.50 D и на двете стъкла. Понеже бяха вече счупени, си ги подмених на скоро (рамки и стъкла, но с същия диоптер). Реших да започна терапията, и днес когато направих проверката на таблицата на Снелен от 3 метра, забелязах че зрителната острота с двете очи (с очила) ми стига до 3-ти ред. Проблем ли е ако не виждам чак толкова добре минималния 4-ти както ти казваш, или мога и с тези да почна? Питам защото незнам дали пак повторно мога да имам финансова възможност да си ги подменя пак.
  Извинявай за дългите редове, но ме обзе тази мисъл.

  • Ясен says:

   Не, че е невъзможно, но ще ти е по-трудно с фокусирането на далечни разстояния, което е важното в случая и вероятността за постигане на подобрение спада доста.

Вашият коментар