5.2. Ежедневие и навици

За да бъде терапията ефективна, половината от работата, която трябва да свършим е просто да се отървем от лошите навици – тези, които увреждат очите и да си създадем добри – навици, които щадят зрението и спомагат за неговото възстановяване.

 • Избягвайте продължителното гледане от една и съща (близка) дистанция.
  Това схваща цилиарния мускул и от тук тръгват проблемите, както вече знаете. Свикнете когато четете текст или продължително време гледате нещо на близо (като например телефона си) да обръщате поглед към далечен обект на всеки 5-6 минути.
 • Не гледайте с изкривен настрани поглед или наклонена глава.  Въпреки, че не е доказано, много източници твърдят, че това може да е предпоставка за появата на астигматизъм, така че не е излишно да имате едно на ум следващия път, когато решите да гледате телевизия легнали или да четете с буза опряна на едната ви ръка.
 • Вдигнете глава. Не забивайте поглед в телефона си или в нещо близо до вас, когато сте навън. Вместо това използвайте възможността да гледате света около вас. Гледайте детайлите, гледайте отдалечаващи се обекти, гледайте надписи, възможно по-далече. Вглеждайте се, използвайте очила с намален диоптър, за да изтегляте фокус при всяка възможност и да тренирате зрението си. Отправяйте си предизвикателства, опитвайте се да четете все по-надалеч и по-надалеч. Това е навикът, който когато си създадете носи най-голям принос във възстановяването на зрението.
 • Търкането на очите е лош навик. Очите са изключително фин и деликатен орган. Ако имате късогледство или астигматизъм, то вашите очни ябълки вече имат известни деформации и със сигурност нямат нужда от мачкане и притискане, което само би усложнило нещата. Това се отнася и за съня – не заспивайте с очи, опрени във възглавницата.
 • Не четете на слаба светлина. Едва ли има човек, който да не знае това правило, но малцина са тези, които го спазват. Като цяло, четенето на крушка не е добра идея, но ако все пак се налага, уверете се, че ползвате настолна лампа за четене с достатъчно силна крушка. Лампата от тавана не е достатъчна! И все пак не прекалявайте – 20-30 минути са приемливи, повече четене на лампа вече е много настойчива молба за късогледство.
 • Не гледайте с очила за късогледство тогава, когато виждате ясно и без тях. Никога не правете това. Фокусирането на близко разстояние през очила за късогледство е абсолютно противопоказно. Ползвайте очилата за късогледство (с намалени диоптри, разбира се) само тогава и винаги когато гледате надалеч, а също и за шофиране и телевизия. Много е удобно ако свикнете да поглеждате над (или под) очилата, когато гледате надалеч, но за кратко искате да погледнете нещо на близо. Например ако вървите по улицата и от време на време поглеждате телефона си. Така няма да ви се налага непрекъснато да махате и слагате очилата.
 • Не гледайте телевизия на тъмно. Ярката светлина от екрани и дисплеи на фона на пълен мрак е голямо натоварване за очите и ги напряга повече, отколкото предполагате. Огромният контраст, който се получава между тъмната стая и яркия екран е убийствен за зрението. Винаги гледайте телевизия (или монитора) при адекватно осветление в стаята. А на кино ходете само за филми, които наистина си заслужават.
 • Гледайте само с чисти очила. Когато очилата са замърсени и запрашени очите силно се затрудняват да фокусират и това практически спира възстановяването на зрението. Очилата се почистват най-добре със спрей за очила или с обикновена вода и мека памучна (или микрофибърна) кърпичка. Почистването на сухо може да надраска стъклата, затова не е препоръчително.
 • Спете на тъмно. Очите си почиват най-добре на тъмно, а и освен това ретината, когато е осветена произвежда мелатонин. Това е хормон, чиито нива определят заспиването и пробуждането от сън на тялото. Ето защо ако през прозореца влизат слънчеви лъчи и вие продължавате да спите натоварвате очите, а и сънят е некачествен. Дърпайте щорите ако не смятате да ставате от сън с изгрева на слънцето.

Това са в общи линии важните неща, на които трябва да обръщате внимание в ежедневието си. Не е много, нали. А всъщност е половината от това, което се иска от вас, за да си върнете зрението на 100%. А останалата половина се състои в (изхвърлянето на старите и) набавянето на правилните очила за далеч и за близо. Започваме с гледането надалеч, за което са ви необходими…

Очила с намалени диоптри.


Вашият коментар