5.3. Очила с намалени диоптри

Както вече разбрахме – очилата, монитора и книгата са враг на ясното зрение, но ние ще се възползваме от възможността да обърнем действието им в наша полза. В тази тема ще разгледаме въпроса с очилата. За да може да използваме очилата като инструмент за подобряване на зрението, те не трябва да ни дават перфектната видимост 20/20, както досегашните ни очила и както всички следващи, които искат да ни пробутат оптометристите. Специфичното тук е, че рецептите ще трябва да си ги редуцираме сами, просто защото повечето оптометристи и офталмолози не са склонни да обсъждат и понижават направените от тях предписания (обиждат се – това е разбираемо).
Първата ви редуцирана рецепта може да ви се стори малко трудна за разрешаване загадка, най-вече ако в нея има включен и диоптър за астигматизъм. Като цяло мисията не е невъзможна, особено като се въоръжите с основните принципи за понижаване на диоптрите, които ще споделя с вас.
Най-важният принцип е, че искаме добро (но не перфектно) зрение с очилата, т.е. да четем без проблеми реда 20/40 от зрителната таблица на дневна светлина и да имаме размазан хоризонт с тях. Ако можете да четете без проблеми реда 20/40 и без очила, то всичко друго писано в тази статия можете да го пропуснете и да минете директно на следващата. За всички останали, които ще трябва да се сдобият с нови очила, продължавам с разясненията.
В зависимост от това колко са силни настоящите ви очила може да определите с колко да намалите диоптрите в редуцираната рецепта. Хората с  2 диоптъра или по-малко късогледство могат да намалят рецептата с половин диоптър, а тези с по-силни очила следва да намалят с половин до един диоптър.  Крайният резултат трябва да бъде да виждате ясно реда 20/40 от таблицата на Снелен с двете очи при дневна светлина. Първите ви очила с намалени диоптри може да бъдат малко по-силни, за да избегнете дискомфорта от рязко понижаване на корекцията като изберете диоптри, даващи ви ясно зрение на реда 20/30. Когато свикнете с тези очила, трябва да ги смените с такива, даващи  ясен реда 20/40.
Важно е редуцирането да е еднакво за двете очи, т.е. ако имате някаква разлика между ляво и дясно око, тази разлика трябва да се запази в редуцираната рецепта. Целта е очилата да дават еднакво ясно зрение и на двете очи поотделно. В противен случай рискувате по-слабото око да изостане още повече. Освен това ако очилата не ви дават еднакво силно зрение с лявото и с дясното око, това много ще ви затрудни в намирането на активния фокус, а и като цяло във възстановяването на зрението.
Важно е редуцирането да е еднакво за двете очи, т.е. ако имате някаква разлика между ляво и дясно око, тази разлика трябва да се запази в редуцираната рецепта. В тези случаи трябва да работите по-усилено за възстановяване на зрението на по-слабото око, за да може по-скоро да се изравни зрителната острота на двете очи (за това по-нататък има отделна тема). Също така редуцирайте само нова рецепта, отговаряща на сегашното ви състояние (не правете нови очила със стари рецепти), като за целта си правете преглед на зрението.
Наличието на астигматизъм в рецептата е нещо, което малко я усложнява, а като цяло стремежът ни винаги трябва да е към опростяване на нещата. Защо ли? Защото целта ни е да си върнем нормалното зрение, като за да я постигнем ние трябва да подаваме на окото правилните стимули. А правилните стимули са равнини които имат все по-малки кривини или най-добре да нямат никакви. Кривините идват от корекцията за астигматизъм, т.е. цилиндър или евентуално призма (която може да се получи като нежелан ефект при неправилно определено междузенично разстояние! Разбира се, ако астигматизмът е висок, не може просто да го пренебрегнем, защото резките промени ще предизвикат стрес и напрягане, което ние не искаме. Универсалното правило е следното: ако астигматизмът е под 1 диоптър – премахнете го от рецептата изцяло. Ако е повече – намалете диоптъра наполовина. Имайте предвид, че -0.25 D сфера (за късогледство) компенсират -0.50 D цилиндър (за астигматизъм). А прекалено силен диопър за астигматизъм може допълнително да задълбочи проблема, защото светлината ще продължава да бъде фокусирана на неправилно място върху ретината.
Съществува още едно правило, което гласи, че в редуцираната рецепта не трябва да намаляваме едновременно и сфера и цилиндър, а само едното или другото. Повечето привърженици на тази терапия процедират така – на първата редуцирана рецепта намаляват цилиндъра, на следващата – сферата и така ги редуват.
На почитателите на контактните лещи (какъвто бях и аз) много горещо препоръчвам да ги заменят с очила! Ако все пак много държите на лещите, въпреки, че знаете, че не трябва да сте с тях при работа на близко разстояние, можете донякъде да ги неутрализирате, като слагате очила за четене със същия диоптър като лещите, но със знак „плюс“. Това теоретично „занулява диоптъра на лещите, на практика не е 100% така, защото все пак лупите са си лупи и колкото и да се неутрализират неизбежно остава леко пречупване на светлината (аберации).
Отново за почитателите на контактните лещи – една идея, която можете да приложите, ако предпочитате да не се занимавате с оптометристи и офталмолози, на които да трябва да обяснявате защо искате очила с намалени диоптри. Можете с помощта на зрителната таблица на Снелен сами да тествате различни диоптри и да изберете тези, които ви дават видимост на реда 20/40. За целта трябва да си купите еднодневни (защото са по-евтини) контактни лещи с различен диоптър и да пробвате кои са подходящия минимум за настоящото състояние на зрението ви. При всяка следваща редуцирана рецепта отново можете да ползвате този импровизиран набор от лещи, за да си съставите нова рецепта. Една леща струва от порядъка на 2-3 лв., така че не е голяма инвестиция, но пък удобството на домашния преглед е голямо.
А ако искате тотално да си нямате взимане-даване с оптиките можете да си поръчате очила и онлайн, но в този случай много внимателно подберете рамките така, че по размери да пасват на лицето. В противен случай не само, че няма да са ви удобни, но отново рискувате да има изкривявания в образа. На въпроса за избор на рамки съм отделил специална тема, в която е обяснено как в домашни условия човек може да определи всички параметри на подходящата за него рамка.
Очилата за късогледство с намален диоптър носете винаги, когато гледате надалеч или гледате телевизия. За шофиране задължително носете очила, като с оглед на пътната безопасност е за предпочитане да ползвате очила, които ви дават 90-100% зрителна острота (особено за нощно шофиране). А когато вече виждате съвсем отчетливо с очилата с намалени диоптри (т.е. виждате ясно реда 20/20 от таблицата на Снелен на дневна светлина), това е знак, че с тези очила не може повече да подобрявате зрението си и е време за нов преглед и по-слаби очила (при първа възможност).
И за финал на тази тема ще отбележа нещо, което е важно да се знае за рецептите, особено ако имате астигматизъм – няма 100% вярна рецепта! Проверете сами – през колкото оптики и лекарски кабинети да минете преглед, толкова различни рецепти за очила ще получите. Аз дори имам случай, в който при един и същ лекар в рамките на 2 дни получих три (!) различни рецепти за очила. Най-важният критерии за добра рецепта е това как виждате и как се чувствате с очилата.
Що се отнася до гледането на близо и възстановяването на зрението – Да, тези две неща са съвместими, когато прилагате…

Терапия с очила за четене.


2 коментара относно “5.3. Очила с намалени диоптри

 1. valio says:

  Здравей Яска,
  първо искам да ти благодаря за труда, който си положил за създаването на сайта и статиите. Преди да намеря сайта ти четох книгата на Норбеков, но нещо не ме грабна.
  Може ли малко разяснение относно „…и да имаме размазан хоризонт с тях.“. Преди около година ходих на очен и диоптрите ми са -2.75 и -2.50 с -0.75 астегматизъм на 2-те очи. Имам очила от преди 5-6 години, които са с диоптър -2.5(и на 2-те очи). С тях от 3м вижда 20/40 почти идеално(много леко е размазано) и 20/30 също го виждам, но е по-размазано – предполагам, че размазването идва от астегматизма? Но тези очила хоризонтът ми не е размазан. Или имаш предвид ако гледам табели/надписи на хоризонта, че трябва да са размазани? Защото ако примерно съм без очила/лещи тогава хоризонта си е баш размазан, но мисля че не търсим този ефект.

  Благодаря!

  • Ясен says:

   При астигматизъм образът не е размазан, а мулиплициран (двоен, троен, четворен и т.н.). При късогледство размазването се описва като „омекотяване“, нямаш рязко очертани и конрастни линии. Много хора имат и късогледство и астигматизъм, както е при теб. Да имаш размазан хоризонт с очилата, означава на близки разстояния (20-40) метра да виждаш приемливо добре, но в далечината вече да не е ясен образа. Така очите имат СТИМУЛ. Като знаеш това можеш сам да прецениш дали старите очила са подходящи или не.
   Бъди здрав! :)

Вашият коментар