5.4. Терапия с очила за четене

Както вече знаем, една от основните цели на терапията за възстановяване на зрението при миопия е да „издърпваме“ обекта, който фокусираме все по-далеч и по-далеч. Но какво правим, когато вече свалим диоптрите до такава степен, че колкото и назад да се отдръпваме от монитора или книгата, все още виждаме ясно и, както се казва ръцете ни „окъсяват“? В този случай, за да продължим да подобряваме зрението си на помощ идват очилата за далекогледство, познати още като очила за четене. Тези очила се продават не само в оптиките, но могат да бъдат купени свободно по магазините тип „домашни потреби“, по пазарите и не са скъпи. Разликата в сравнение с очилата за късогледство е, че при очилата за четене диоптрите са положителни. Всъщност обяснено на прост език, ефектът на очилата с диоптър се проявява по следния начин:
Когато човек с миопия има корекция -3.00 D, той вижда ясно без очила до 33 см. пред очите си (1/3 = 0.33 m). Ако гледа към луната с очила -3.00 D, той я вижда ясно, защото очилата създават образ на луната, който е на 33 см. пред очите му. По този начин човек независимо дали гледа екрана на монитора или луната (като пример за фокус в безкрайност), той винаги гледа на разстояние до 33 см. Разбира се, този ефект с течение на времето прави очите все по-късогледи.
Ефектът на очилата с положителен диоптър, разбира се е обратния на вече разгледания. Тоест ако гледате екран, който е на 50 см. от очите ви, с очила с диоптър +2.00 D, ще го виждате все едно гледате луната (т.е. фокусирайки в безкрайност). 1/2 = 0.5 m. По този начин когато се налага да четете или гледате нещо на близко разстояние, благодарение на очилата за четене можете да постигнете ефекта на гледане в далечината, което всъщност е желания ефект.
Разбира се, почивката отново е много важна – горещо препоръчвам очилата да се носят не повече от 20-30 минути на час и не повече от 2-3 часа (сумарно време) на ден. Освен това не забравяйте на всеки 5 минути да обръщате поглед към отдалечен обект (без очила) и на всеки час гледане на близо поне 5 минути да почивате, гледайки надалеч. В противен случай очите се натоварват повече от необходимото, а това не ни е от полза. Но за да бъде ефективна терапията, носете очилата за четене при гледане на близо минимум половин час на ден, всеки ден. Гледайте  да отдалечавате книгата/монитора на ръба на ясното зрение и малко (не много) отвъд него, за да имат стимул очите да фокусират все по-надалеч. Подобренията в зрението първоначално са временни, но постепенно стават все по-трайни. Важно е да не забравяте, че постоянството в терапията е от решаващо значение за постигането на трайни резултати.
След като вече възстановите зрението си напълно, можете да продължавате да слагате очила за чете профилактично, срещу повторна поява на късогледство. И все пак не забравяйте, че най-добрата профилактика е гледането на далечно разстояние. Но да се върнем на възстановяването на зрението и терапията с очила за четене.
При избор на очила за четене е добре да се ориентирате около стойности между +1.00 D и +2.00 D, като колкото повече намалява вашето късогледство, толкова по-високи трябва да са диоптрите на очилата за четене, за да има ефект от тях. Най-добрият вариант е да вземете книга или списание в ръка и да изпробвате различни очила, за да усетите кои са най-удобни. Разбира се, както при всички очила, възможно е първоначално да усетите леко главоболие, замайване или леко напрежение в очите – това е нормално и постепенно изчезва. Ако това се получи, в началото носете очилата за по-кратки интервали от време.
Относно най-евтините пластмасови китайски очила – препоръчвам да ги избягвайте, тъй като при тях качеството е съмнително. За предпочитане е да се снабдите с очила за четене от оптика или онлайн магазин, където можете да поръчате специално изработени за вас. Очилата, които се продават по магазините и пазарите също стават, но имайте предвид, че те са със стандартно междузенично разстояние, което най-често е 62-64 mm. Ако при вас това разстояние е различно с повече от 2 mm от означеното на стандартните очила, носенето им създава ефект на призма, което може да причини дискомфорт, главоболие и дори изкривен или двоен образ. Това се отнася както за очилата за четене, така и за тези за гледане надалеч. И колкото по-голям е диоптъра, толкова по-силен е ефекта на призмата, а ние не искаме това, защото целта ни е да върнем зрението си към нормално състояние (без изкривявания). Как сами да измерите своето междузенично разстояние ще разгледаме в следващата тема.
Важно условие е диоптрите за двете очи да са еднакви, за да може очите да бъдат тренирани еднакво, както и да не се натоварва мозъка излишно от разликата във възприятието. В случай, че имате разлика в остротата на зрението на двете очи, в интервалите от време, в които четете без очилата с плюс диоптър използвайте възможността да работите за възстановяване на по-слабото око. В отделна тема ще разгледаме как точно трябва да става това.
За да завършим темата за очилата с плюс диоптър ще отбележа, че за хора с диоптри по-силни от -2.00 D очила за четене все още не са необходими. А за тези с диоптри -3.00 D или повече, за гледане на монитор е добре да имате очила с диференциална корекция. Това са очила за късогледство с много намален диоптър – до такава степен, че да можете с тях да четете екрана от разстояние 50-60 cm. (не повече). Това означава в повечето случаи да намалите стандартната си рецепта с между 1.50 D и 2.00 D. Важното и тук е като четете да сте една идея отвъд зоната на ясно виждане, за да може да изтегляте фокуса все по-далеч от окото. Това „важно“ е едно от най-важните „важни“ в цялата терапия и се отнася за гледането на всички разстояния – винаги точно една идея отвъд зоната на ясно виждане.
А относно поръчването на очила, независимо дали те са с плюс или минус диоптър трябва да сте наясно и с това какви са правилните за вас…

Параметри на рамките за очила


3 коментара относно “5.4. Терапия с очила за четене

  1. Здравей, имам запитване относно очилата които ми предписаха. Ходих на очен с оплакване от главоболие и зачервяване на очите, след преглед ми написа рецепта за очила +1.0 и на двете очи и астигматизам 0.25 пак и за двете очи.Отидох в оптика и там след обстоен преглед установиха, че с горе предписаните очила няма да мога да издържам и ми предписаха +0.5 и на двете очи като ми казаха да ги нося само когато чета и съм пред компютър, НО главоболието ми не стихва докато не сложа очилата. Слагам ги докато съм в парка, на разходка и т.н нямам проблем, махам ги.. -главоболие. Какво би препоръчал ти?-Да ги нося постоянно щом не ми пречат или въпреки че без тях имам главоболие да ги ползвам по предписание (само за четене). Благодаря :)

    • Ясен says:

      Здравей, Кремена!
      Не са редки случаи носенето на очила да причинява главоболие. Да лекуват главоболие очилата, обаче, това на мен не ми е известно. Консултирай се с офталмолог по въпроса.

Вашият коментар