5.5. Параметри на рамките за очила

При поръчката на нови очила освен правилно подбрани диоптри, от съществено значение е и избора на рамка от гледна точка на това очилата да са удобни и лещите им да бъдат правилно разположени пред очите. Един от най-важните параметри, които трябва да се съобразят при избора и поръчката на рамки за очила, това е разстоянието между зениците. Своето междузенично разстояние можете да измерите много лесно само с линия и огледало: заставате срещу огледалото с едно затворено око и точно над центъра на зеницата на отвореното око поставяте нулата на линията. Без да местите линията затваряте отвореното око и отваряте другото. Точно над средата на зеницата можете да видите върху линията колко е междузеничното ви разстояние за гледане надалеч. Старайте се линийката да е допряна до челото. Направете няколко измервания, за да сте сигурни за разстоянието. За очила за четене – извадете от това разстояние 3 mm (или 2 mm, ако вашето разстояние е под 64 mm), защото при гледане на близка дистанция очите леко се събират. Най-често означението за междузенично разстояние е PD (pupillary distance).
И докато междузеничното разстояние е параметър, който определя какво трябва да е разстоянието между центрите на лещите, има и други параметри, които се измерват по рамките и са от решаващо значение за това очилата да бъдат удобни и стъклата да се позиционират правилно пред очите. Ако вече разполагате с някакви очила (може и слънчеви), които ви стоят правилно, това много улеснява определянето на необходимите параметри на рамката. Но преди да разгледаме тези параметри нека изясним какво означава очилата „да стоят удобно“:

  • мостът трябва да ляга плътно върху носа, без да има вертикално разстояние помежду им. Ако има такова разстояние, значи трябва да се ориентирате към рамки с по-широк мост. Това правило не се отнася за металните рамки, защото при тях гумичките, които лягат върху носа могат да се регулират;
  • ширината на рамката трябва да е такава, че дръжките, погледнати отгоре да не са нито свити, нито прекалено разкрачени когато очилата са на лицето;
  • дължината на дръжките (рамената) трябва да бъде такава, че извивката им да започва приблизително там, където е най-високата точка на ухото.

Ако вече имате рамка, която ви стои правилно, върху нея някъде трябва да има маркировка с параметрите й. Трябва да бъде нещо подобно на 52-18-140. Знаеки тези размери, вече можете да направите поръчка на очила и през интернет, но дори и да избирате рамката в оптика, тези размери ще ви улеснят при избора. Всеки един от параметрите на очилата има толеранс от +/- 3 mm, с изключение на моста, който не трябва да се различава с повече от +/- 2 mm.

В случай, че не откривате маркировка върху очилата, които сте установили, че ви стоят добре, можете сами да измерите техните параметри само с помощта на линия. Дефинирани по отделно, петте параметъра на рамките в илюстрацията означават следното:
A – ширина на рамката – измерете цялата ширина отпред на очилата, като включите пантичките и техните продължения в случай, че те са отпред на рамката.
B – височина на стъклото. Измерете в най-високата част.
C – дължина на дръжките (рамената) от началото на дръжката до нейния край. В този размер се включва и извивката.
D – ширина на стъклото (кръжилото). Измерете стъклото в най-широката му част.
E – ширина на моста. Измерва се разстоянието от ръба на едното стъкло до ръба на другото.
Ако обаче нямате очила, които да са подходящи за сваляне на размери, най-добре е да посетите някоя оптика и да пробвате различни рамки. Намерите ли подходящи – просто си запишете размера изписан върху тях. Съществуват и методи за изчисляване на тези параметри по размери свалени от лицето, но приложени на практика тези формули дават много неточни размери и ако ги използвате рискувате да си поръчате нещо, което не е за вас. Причината за тази неточност е в сложната форма на човешкото лице, която съм се убедил, че трудно може да ни даде правилни стойности само с помощта на плоска линия и елементарна аритметика.
По отношение на диоптрите, ако очилата трябва да са с диоптър 6 или повече, изберете рамки с ширина на кръжилото до 50 mm, за да не бъде прекалено дебело (и тежко) стъклото. Също препоръчвам да изберете рамка, при която формата на стъклото да е максимално близо до кръг, защото по този начин най-дебелата част от лещата ще се изреже и няма да стои грозно.
За самите стъкла има много опции – антирефлексни, фотосоларни, тонирани, антистатични и т.н. Все неща, които оскъпяват. Тъй като ние планираме да се отървем от очилата, а тези очила, които ще ползваме по пътя към свободата ще сменяме често, затова такива екстри само биха натоварили портфейла. Добър търговец в оптика може да ви изкуши да платите още и още за все по-специални стъкла, но не се подлъгвайте. Единственото нещо, което бих посъветвал да поръчате като екстра е антирефлексното покритие – без него шофирането нощем и четенето на лампа (това второто най-добре не го правете) могат да бъдат неприятни преживявания.
А в случай, че при вас (както и при повечето хора) зрението на едното око е по-слабо от това на другото, то към терапията трябва да включите и още един елемент, чиято цел е по-слабото око да „догони“ по-силното. За целта в следващата тема ще разясним как можете много лесно да провеждате…

Трениране на едното око.


Вашият коментар