5.6. Трениране на едното око

Може би не ви е известно, че при всеки човек (с много много малки изключения) едното от двете очи е доминантно. Ролята на доминантното око все още не е напълно изяснена, но се знае, че двете очи имат различна „тежест“ във формирането на визуалния образ в мозъка. Доминантното око е това, което е определящо за координацията на очите, то е и главен участник в осъществяване на зрението, подпомагано от другото око.

Тест за определяне на доминантното око.

Според статистиката, при хората с късогледство доминантното око обикновено е по-слабото от двете очи. Можете лесно да определите кое око е доминантно при вас като направите теста на Майлс: изпънете ръце и съберете дланите си така, че между палците и показалците да се оформи триъгълник. Фокусирайте се върху отдалечен обект, гледайки през този триъгълник и започнете бавно да приближавате ръцете си към лицето, като продължавате да се фокусирате върху обекта. Когато дланите ви са близо до лицето, оформеният от тях триъгълник ще бъде точно срещу вашето доминантно око.

Ето как бинокулярното зрение формира триизмерен образ в мозъка.

Сега, когато знаете кое е доминантното ви око и като си припомним от темата за очилата с намалени диоптри, че корекцията на очилата трябва да ни дава еднаква зрителна острота и на двете очи поотделно е време да доизясним и защо е така. Дори и окото да е доминантно, ако то е по-слабото око и продължава да изостава от по-силното си приятелче, това увеличава риска от амблиопия (мързеливо око). Амблиопията е състояние, при което може да се каже, че мозъкът „изключва“ едното око, тъй като то има много по-малка зрителна острота от другото и това води до загуба на стереоскопично зрение (3D) и възприятие за дълбочина. Освен това ако в процеса на възстановяване на зрението стигнете до момент, в който подобренията спрат, това почти сигурно се дължи на факта, че по-слабото око ви „слага прът в колелата“.
Тъй като в хода на терапията ще сменяте очилата с все по-слаби, докато накрая очила няма да са ви необходими изобщо, успоредно с това трябва да тренирате и по-слабото око, за да може зрителната му острота да се изравни с тази на по-силното. Така постепенно ще изравните диоптрите на двете очи. Както казахме в темата за очилата с намален диоптър – намаляването на диоптъра за по-слабото око повече, отколкото на другото не само, че няма да го стимулира да подобри своята зрителна острота, но дори ще забави, а може и да спре възстановяването му, така че това не е решение.
Решението е да тренирате по-слабото око като закривате с превръзка по-силното. Започнете това след като вече имате известен „стаж“ с първите си очила с намалени диоптри, за да може да имате вече тренирани и правилно изградени необходимите навици за изтегляне на фокуса. Превръзката слагайте за по един до два часа на ден, като не трябва да я носите повече от час без прекъсване от поне 30 минути между сесиите. През времето, когато по-силното око е закрито от превръзката четете текст от книга или монитор като отново трябва да гледате от такова разстояние, което е една идея отвъд далечната точка на ясно зрение за окото, с което гледате. Целта, разбира се, отново е изтегляне на фокуса. И тук отново е задължително на всеки 5 минути или на всяка прочетена страница да поглеждате встрани (например навън през прозореца), за да избегнете схващане на цилиарния мускул. Идеята на четенето с превръзка на „плосък“ текст е да тренирате по-слабото око чрез изтегляне на фокуса без да се натоварва мозъка от липсата на бинокулярно зрение, затова не се препоръчва да извършвате дейности изискващи стереоскопично зрение (3D) и възприятие за дълбочина като ръчен труд, разходки или (дори не си го помисляйте) шофиране!

Лепенка за амблиопия.

Превръзката за око не е нещо, което трудно се намира на пазара, но ако все пак решите да импровизирате с подръчни материали, трябва да знаете, че закритото око не бива да бъде по никакъв начин притискано от превръзката. Освен това превръзката трябва да блокира напълно достигането на светлина до окото. А в случай, че пиратската визия не ви устройва (хайде де, забавно е) можете да си купите ортоптични пластири от аптеката. Това са лепенки за мързеливо око.
В процеса на подобряване на зрението е много вероятно да се сблъскате двойни образи. Това е съвсем нормално, но за да сте подготвени в следващата тема ще разгледаме как се прави…

Обединяване на двойни образи.


5 коментара относно “5.6. Трениране на едното око

 1. Здравейте,поздравления за сайта!!!
  Бих искал да ви попитам какво трябва да направя,ако виждам много добре: едното ми око е с 0Д,а другото с -2Д,но са предписани очила с -0,25Д и -1,5Д.За сега не съм си купил очила.Може ли да приложа вашия метод и как?Моля за съвети.
  Предварително благодаря!!

  • Ясен says:

   Здравей, Димитър!
   Разбира се, че можеш да опиташ. Разликата при теб е доста голяма, но принципът е един и същ, както съм го разбрал и описал в статията. Успех и бъди здрав! :)

 2. Viktor says:

  Здравей, Ясен.
  Тепърва започвам програмата, и имам няколко въпроса относно тази част (трениране на едното око):
  1° – измервайки диоптрите вкъщи, имам късогледство -3 на лявото и -3,60 на дясното; за да тренирам дясното, както си описал на тази страница, ще закривам силното око, но когато чета нещо (мисля да чета книга), трябва да е без очила така ли?
  2° – не можах само да разбера: не трябва да нося превръзката за повече от час без прекъсване на един път, така ли? колко почивка трябва да има между четенията? [ Пример: чета 45 мин. (може ли продължително или трябва да има пауза?), и след това колко мин. пауза докато мога да почна отново да чета?]
  Ще съм ти благодарен ако ми отговориш. :)

  • Ясен says:

   Здравей! Колко да носиш превръзката ще усетиш сам. Не прекалявай. Ако не виждаш добре книгата без очила от нормално за четене разстояние е добре да четеш с очила с намалени диоптри.
   Бъди здрав!

Вашият коментар