5.7. Обединяване на двойни образи

Двойните образи може да започнат да се появяват след като вече имате известен напредък във възстановяване на зрението, имате опит в изтеглянето на фокуса и сте свалили малко диоптри. Понякога виждате ясен, но двоен образ. Причината за това е, че имате подобрение в очите, но не и в зрителната кора на мозъка. Зрението е функция на мозъка, и когато той не е готов за подобренията на очите, просто не може правилно да напасне образите от двете очи.
Това се забелязва най-често на открито, на дневна светлина, предимно когато четете табели или регистрационни номера на коли. Виждате текста, можете да го разчетете, но всичко е по две. За да „научите“ мозъка да обединява правилно двойните образи е достатъчно да му дадете време – време, през което вие да гледате, а мозъкът да работи. Гледайте текста (двойния образ), като тук не е необходимо да се взирате или да премигвате, както при изтегляне на фокуса. Просто гледайте, гледайте спокойно, разбира се премигвайте от време на време за овлажняване на очите. Премигването може малко да помогне (може и малко да попречи) при обединяването на двойните образи, но като цяло работата се извършва в мозъка. Забавно е, когато този механизъм започне да сработва и виждате как образите се приближават и сливат в една ясна картина.
Отначало няма да се получава всеки път и ще ви бъде необходимо повече време (може би дори няколко минути), но постепенно този процес ще става все по-бързо. С течение на времето обединяването на двойни образи ще стане несъзнателен навик и дори няма да забелязвате, че го правите. Важното е в началото да бъдете търпеливи и упорити.
Интересен феномен, който отново е заслуга на мозъка и който ще ви изненадва приятно, това са така наречените…

Проблясъци на ясно зрение.


Вашият коментар