5.8. Проблясъци на ясно зрение

Проблясъците на ясно зрение са явление, което вероятно сте забелязали, особено ако вече имате известен опит във възстановяване на зрението. Това са моменти (обикновено от по няколко секунди), в които всичко ви изглежда необикновено ясно и остро. Някои хора си мислят, че това се дължи на (магически) получил се слъзен филм даващ на очите им точните за тях диоптри, с които по принцип постигат ясно зрение. Това не е вярно. Първо ако беше така хората с нормално зрение също щяха да имат такива моменти на „диоптрични“ преживявания (каквито те нямат) и второ – как пък точно вашите диоптри се получават и как така само при ясно време… Не, това не е някаква мистериозна магия, а лесно обяснимо явление.
Въпросното явление може да бъде обяснено просто като инцидентно обединяване на двойния образ в един ясен образ. Това се получава в мозъка – в зрителната кора, където се случва зрението. И както знаем от темата за устройство на окото, всъщност ретината (която възприема образите) не е част от очите, а част от мозъка! А гледането (и фокусирането) надалеч е инструмент, който казва на тялото ви, че имате нужда от по-добър фокус и по-ясен образ. Точно както бягането кара тялото ви да развива мускулите на краката и белите дробове, по същия начин гледането надалеч кара тялото да адаптира очите към тази необходимост и мозъка да обработва правилно новите сигнали.

Проблясъците на ясно зрение започват да се случват след като сте намалили напрежението върху очите (спазмите на цилиарните мускули), имате очила с намалени диоптри (които дават реда 20/40 с двете очи при дневна светлина) и сте работили върху активния фокус известно време. Ако вече сте свалили диоптрите под един, можете често да имате проблясъци и без очила. Те се случват на дневна светлина, още по-лесно в слънчев ден и само когато очите не са уморени. Когато изброените условия не са изпълнени и виждате само размазани образи, вероятността да ви се случи проблясък на ясно зрение направо клони към нула. Обратното – ако условията са изпълнени, в рамките на един час може да ви се случат няколко. Проблясъците зачестяват, когато предстои да стигнете следващото ниво на възстановяване на зрението. Колкото повече се занимавате с това да обединявате двойни образи, толкова по-често ще се появяват проблясъци на ясно зрение, защото мозъкът ще започне все по-често да обединява образите „самоинициативно“. Респективно, ако не правите това, мозъкът ще продължи да търси предишния сигнал, което лесно може да доведе до загуба на постигнатото подобрение.
А за да не губим нашите постижения във възстановяването на зрението, ще се запознаем с това какво е необходимо да правим за…

Фиксиране на подобренията.

 


Вашият коментар