5.9. Фиксиране на подобренията

Ако спортувате или тренирате фитнес, вероятно сте забелязали, че благодарение на тренировките постигате някакви положителни промени във вашето тяло – оформяте атлетично тяло или може би отслабвате, или качвате мускулна маса и горите мазнини. За съжаление спрете ли да тренирате, тези постижения, които се дължат на месеци труд могат да бъдат изгубени само за няколко седмици. При диетите се наблюдава същото явление – така наречения йо-йо ефект, който се състои във връщане на теглото от времето преди диетата много скоро след като тя бъде прекратена. Разбира се, това може да се случи и с вашите очи, защото и те като всички органи в човешкото тяло не попадат в някакво солидно непроменливо състояние.
След като постигнем известно подобрение на зрението, последното което искаме е да го изгубим. За да фиксираме постигнатото подобрение и да го ползваме като отправна точка за достигане на следващото ще използваме решенията на сродния проблем при спорта и диетите – продължаваме с дейностите, които носят подобрение и следим да не си върнем вредните навици. И точно както е при увреждания на други органи – колкото по-стари са уврежданията, толкова повече време е необходимо за възстановяване. Така е и с миопията – колкото „по-възрастно“ е късогледството, толкова по-бавно ще го преборите. Най-лесно се свалят диоптрите, качени наскоро, а последният 1 диоптър (който е най-стар) – най-трудно.
Но когато става дума за очи, има един много силен инструмент за фиксиране на тяхното състояние. Това са очилата. Ако преди сте имали диоптър (да речем) -1.50 D и на двете очи, но очилата са ви отслабнали, след преглед ви изписват (примерно) -2.0 D. С тези нови очила вие трайно фиксирате зрението ви да не стане по-добро от -2 диоптъра. Оставяте си вратичка само за влошаване, но минимума от -2.0 D вече е трайно фиксиран. След като вече се научихме как да обърнем вредното влияние на очилата и да ги накараме да работят в наша полза, ще си послужим със същата хитрост, за да фиксираме подобренията в зрението си с тяхна помощ. За целта просто след като изкачите поредното стъпало по пътя на ясното зрение, е необходимо да си направите нови очила с още по-нисък диоптър. Ако (например) очила с -2.0 D вече ви дават ясно зрение и зрителна острота 0.9-1.0, тогава намалявайки диоптъра на -1.5 D (отново като примерна стойност), вие ще фиксирате зрението си да не стане по-слабо от сегашното му състояние (-2.0 D) и в същото време ще работите за подобряването му до -1.5 D.
Разбира се, носейки новите очила трябва да продължавате с изтеглянето на фокуса, както е описано в предишните теми. Премахнете ли очилата по-рано от необходимото рискувате зрението ви да започне отново да се влошава. Но докато носите очила с намален диоптър и ги ползвате правилно, прилагайки добрите практики описани в терапията – подобренията са сигурни!
Остана само една тема, която е важна част от същността на терапията и тя се нарича…

Следене на прогреса.


Вашият коментар