6.2. Светлина

Светлината е храната за вашите очи. Със сигурност сте забелязали, че на дневна светлина при ясно време зрението ви е най-добро и това не е случайно. Дължи се на няколко фактора – първо, зениците ви са максимално свити, което дава по-добър фокус на очите.

Второ, добре осветените обекти се виждат по-лесно. И трето – на дневната светлина очите се чувстват най-добре. Тя е полезна за очите, тъй като е естествена и в хода на еволюцията очите ни са се адаптирали към нея. В спектъра на слънчевата светлина вълните с различни дължини са сравнително равномерно разпределени като количества, без резки амплитуди, както е при изкуствените източници на осветление. Ето защо при наличие на дневна светлина, винаги е за предпочитане да я използвате вместо да я замествате (или смесвате) с изкуствена.
Все пак слънчевата светлина съдържа и известно количество UV лъчи, които (като всяко нещо) са полезни (спомагат производството на витамин D) само в известно количество. Ето защо в летните дни е препоръчително да избягвате стоенето и четенето на директна светлина или гледането на пряко осветени обекти. Под сянката на плажния чадър или под дърво в парка е най-добре. Прекарвайки повече време на силна слънчева светлина е препоръчително да носите очила с UV защита, особено за тези от вас, страдащи от чувствителни очи или катаракта. Имайте предвид, че на пазара е пълно с ментета, затова преди да си купите такива очила е добре да ги тествате с апарат за измерване на UV защита (има в повечето оптики). Освен за предпазване от UV лъчите, слънчевите очила могат да бъдат много полезни за тези от вас, които вече са свалили диоптрите до по-малко от -1.0 D. Ако при вас случаят е такъв, при дневна светлина, особено лятото вие виждате почти перфектно и без диоптрична корекция. Затова слънчевите очила ограничавайки постъпващата в очите светлина се явяват като допълнително предизвикателство, което ще ви даде възможност да практикувате активен фокус (изтегляне на фокуса).
Интересен факт е, че обикновеното стъкло не пропуска UV лъчите. Ето защо когато сте зад прозорци (у дома, в офиса, в колата и т.н.) вие сте защитени от UV-B и UV-C  лъчите. Стъклото пропуска 90% от UV-A лъчите, но те се считат (макар и малко спорно) за безвредни. По отношение на диоптричните очила, според това от какъв материал са техните стъкла зависи дали имат или нямат UV защита. Най-разпространени в момента са органичните стъкла – те осигуряват частична (до 350 nm) или пълна (до 400 nm) UV защита с допълнително покритие. TRIVEX стъклата са снабдени с естествен UV филтър, осигуряващ 100% защита за очите.
Редица изследвания са проведени относно това по какъв начин се отразява светлината на появата и развитието на късогледство. Съществува късогледство, което е предизвикано от недостиг на светлина. На английски терминът е „Form-deprivation myopia” и всички изследвания в тази област показват, че при излагане на достатъчно светлина, очите са предпазени от появата на този тип късогледство.

Относно късогледството, предизвикано от носенето на очила или с други думи лещово-индуцираната миопия (Lens-induced myopia), направени изследвания показват, че дори повишеното количеството светлина не може да елиминира влиянието на очилата и прогресирането на тази рефрактивна аномалия. От друга страна изследвания, проведени върху дървесни земеровки показват, че при повишена осветеност развитието и на двата вида късогледство категорично се забавя. Тези резултати са потвърдени и от проведени от други учени аналогични изследвания върху пиленца. Обобщавайки потребителски коментари от чуждестранни форуми, мнения на специалисти по възстановяване на зрението чрез стимули, а и по мои лични наблюдения мога да се съглася с резултатите на земеровките и пиленцата, тъй като през есенно-зимния период подобренията при хората прилагащи терапията се случват по-бавно, отколкото през пролетта и лятото. С други думи намаляването на светлата част на деня и заоблачаването се отразяват негативно на зрението.
За съжаление намаляването на светлата част на деня през зимата и честото заоблачаване през този сезон не е нещо, което човек може да промени. И все пак можете поне частично да компенсираме намалената дневна светлина като направите тези неща:

  • Използвайте максимално светлата част на деня. Постарайте се да подредите деня си така, че излизанията ви навън да са по светло. Освен това се опитайте възможно най-ефективно да използвате това време – гледайте максимално надалеч и практикувайте активен фокус при всяка възможност.
  • Снабдете се с качествено изкуствено осветление у дома, а по възможност и на работното място. Ще разгледаме подробно този въпрос в следващата подтема.
  • Когато се налага да прекарвате свободното си време на закрито, за предпочитане са дейностите, при които можете често да сменяте дистанцията на която гледате (близо-далеч). Разходките в мола, игрите с топка или дартс и спортна стрелба са добър пример. Игрите на карти, табла или на компютър са лош пример.
  • При много мрачно време може да носите предишните си очила – тези, които носихте преди последното измерено подобрение в зрението ви. Идеята е, че те би трябвало да са малко (малко!) по-силни от сегашните и да ви позволяват да изтегляте фокуса при гледане надалеч при по-слаба светлина.
  • При ясно време и сняг ако не носите диоптрични очила, то задължително носете слънчеви очила с UV защита. При съчетание на студен вятър и сняг (който отлично отразява светлината) UV-B лъчите могат да предизвикат фотокератит (снежна слепота) или временни (от 12 до 48 часа), но болезнени проблеми с роговицата.

След като разгледахме по-важните неща, които трябва да знаем за дневната светлина, логично е време да обърнем внимание и на грижите за очите през тъмната част на денонощието, когато се налага да използваме…

Изкуствено осветление.


Вашият коментар