6.3. Изкуствено осветление

Много учени и офталмолози непрекъснато предупреждават за вредата на слънчевата светлина за зрението и необходимостта от предпазване. В същото време световноизвестни производители на крушки и осветителни тела ни засипват с реклами на безвредни за очите широкоспектърни крушки и крушки с „дневна светлина“, чиято светлина имитира слънчевата. Светлината се отразява не само върху състоянието на зрението, но и върху качеството на съня и настроението. Ето защо е важно да си осигурим качествено изкуствено осветление за случаите, в които не можем да използваме слънчева светлина.
Най-големите опасности на изкуственото осветление идват от UV лъчите и вредната синя светлина, които в една или друга степен се излъчват от всички видове лампи и дисплеи. Опасностите са: необратимо увреждане на ретината в краткосрочен план и макулна дегенерация в дългосрочен план. UV лъчите са вредни и за кожата, но тя има способността да се регенерира чрез обновяване на клетки, за разликата от ретината на окото, която е една за цял живот. Вредната синя (синьо-виолетова) светлина от своя страна освен, че уврежда ретината (особено силно при деца до 10 години), тя се отразява негативно и върху синтеза на мелатонин – хормонът, който отговаря за добрия сън и борбата със свободните радикали, причинители на ракови заболявания. Добрата новина е, че част от опасните UV лъчи биват частично филтрирани от естествените защити на окото – роговицата и лещата. И докато вредната синя светлина успява безпрепятствено да достигне до ретината, здравите очи и тук имат защитен механизъм, но той е от химичен тип – ксантофил, меланин, каталаза, глутатион пероксидаза и др., както и по-известните агенти витамин C, витамин E, лутеин и зеаксантин. За съжаление тези защити са пряко зависими от физическото състояние на човек и силно отслабват при болест, неправилно хранене, както и с напредване на възрастта. При деца до 10 годишна възраст вътреочната леща и роговицата са все още много прозрачни и тънки, затова при тях естествените защити също са много слаби. Поради тези причини е важно да избягваме, доколкото е възможно използването на лампи, излъчващи в UV и синьо-виолетовия спектър до 470 nm.


Съществува обаче и полезна синя светлина (синьо-тюркоазената част от видимия спектър), която малко парадоксално в спектъра се намира точно до вредната. Първата е необходима за регулиране на биологичния часовник, настроението, устойчивостта на стрес, познавателните функции и паметта и за щастие има много силно присъствие в спектъра на слънчевата светлина.
Все пак използваме изкуственото осветление през много голяма част от денонощието (особено през зимата). Ето защо е полезно да се запознаем с по-важните параметри, които трябва да гледаме при покупката на осветителни тела:

  • Цветната температура (Correlated Color Temperature – CCT) се измерва в градуси по Келвин (°K) и се основава на цвета, който е с най-силно излъчване от светлинния източник. Този показател не отразява обхвата на светлинния спектър, нито светлосилата на осветителното тяло. По-ниската цветна температура съответства на жълтеещо („топло“) бяло, а по-високата – на синеещо („студено“) бяло.
  • Индексът на цветопредаване (Color Rendering Index – CRI) отразява до каква степен цветовете се възпроизвеждат реално. Тоест ако например осветите с дадена лампа синя повърхност, дали тази повърхност ще изглежда синя или ще е по-скоро зеленикава или лилавееща. Индексът на цветопредаването се означава със стойности на Ra от 0 до 100, като по-високата стойност е по-добра. Ra=100 съответства на дневната слънчева светлина. При избор на осветителни тела търсете такива с индекс 70 или повече.
  • Светлинният поток се измерва с мерната единица Лумен (Lumen – lm) и изразява светлинната енергия, която се излъчва от точков източник. Измерва се светлината върху лампата, а не върху осветявана повърхност. По-високата стойност означава повече светлина. Като ориентировъчна стойност, стандартна крушка с нажежаема жичка и мощност 100W излъчва светлинен поток 1100 lm.
  • Осветеността е характеристика, отразяваща светлинния поток, попаднал върху осветена повърхност. Мерната единица за осветеност е Лукс (LUX – lx) Един лукс осветеност се създава от светлинен поток 1 lm, падащ върху повърхност 1 кв. м. Смята се, че осветеност от порядъка на 350-500 lx е достатъчна за работа в офис. За сравнение, осветеността на открито в облачен ден е около 1 000 lx, в слънчев ден е 10 000 – 25 000 lx на сянка и 32 000 – 130 000 lx при директно осветяване.
  • Мощност. Лампите преобразуват електрическата енергия в светлина. Всяка лампа се характеризира със своята мощност Р, т.е. с енергията, която преобразува за единица време (1 s.). Единицата за мощност е Ват (Watt – W) и е мярка за енергия, не за светлина. Колкото по-висока е стойността, толкова повече електроенергия използва дадения консуматор. При крушките с нажежаема жичка различните по мощност (и светлосила) лампи се разграничават основно по критерия мощност. Днес за сравнение на енергоспестяващите крушки с обикновените крушки се използват рейтинг ватове. Например една енергоспестяваща крушка може да е с мощност 15 W, но производителят освен тази стойност отбелязва и „еквивалент на 75 W”. По този начин хората, които не са наясно (като мен и вас) с останалите характеристики на една крушка могат да добият представа за нейната светлосила.

По принцип при наличие на повече светлина човек вижда по-добре, но когато светлината е прекалено много, това затруднява ясното зрение и дразни очите. Що се отнася до изкуственото осветление, за стая е достатъчно 50-100 lx, а за работно място (например бюро, или място, където четете) стойности от порядъка на 750 – 1 000 lx са оптимални.
Ако искате, можете да измерите осветеността в дома си или на работното място, за да прецените дали е необходимо да подмените осветителни тела с по-силни. За целта можете да използвате обикновен смартфон. В днешно време почти всеки смартфон е снабден със светлинен сензор, а за Android и iPhone се предлагат много безплатни приложения, с чиято помощ можете да видите измерванията на този сензор. При търсенето на приложения можете да използвате ключови думи като „light meter” или „lux meter”. Обикновено светлинните сензори са разположени от страната на дисплея, някъде над него. Затова при измерване не насочвайте дисплея на телефона към лицето си, а го разполагайте така, все едно на него са вашите очи. Така ще измерите осветеността на това, което гледате.
И за да не ви плаша с безкрайно дълга тема, този път реших да разделя текста на две. Следва продължение, в което ще се запознаем с най-често срещаните…

Видове осветителни лампи.


Вашият коментар