6.5. Дисплеи

Важна особеност на очите е, че те са създадени да гледат осветени (а не светещи) обекти и е много препоръчително да ги използваме точно за това. Гледането директно към слънцето е пагубно за зрението, а гледането към светеща крушка е много вредно и не трябва да го правим, особено за повече от няколко секунди. Как стоят обаче нещата с гледането на монитор? Дисплеите на практика са устройства, които не отразяват, а излъчват светлина, както и електрическите крушки. Съвременните монитори, телевизори, телефони и таблети са снабдени с течнокристални (LCD) дисплеи, които се осветяват от задно разположена лампа. Лампите могат да бъдат LED или флуоресцентни. Дори да нямате техническите характеристики на един дисплей, лесно ще разпознаете с какъв тип лампа е снабден – LED осветените при включване светват веднага с настроената си яркост, докато тези с флуоресцентни лампи когато са студени при първоначално включване са малко по-тъмни и след около минута светват както трябва. Подобно на крушките, при LED осветлението на екраните има вредна синя светлина, а при флуоресцентните лампи основната опасност идва от UV лъчите. Приложение за Android, филтриращи вредната синя светлина.

За да намалите вредата до минимум е необходимо да настроите цветната температура в менюто на монитора (телевизора) на „топло бяло“ (Warm white). При таблетите и телефоните няма настройка на цветна температура, но има много безплатни приложения за Android и iPhone, които ограничават вредната синя светлина на дисплея. Търсете „blue light” или „blue light filter”. На практика те правят същото – променят цветовите настройки на дисплея.
Всеки производител и търговец на монитори, телевизори и друга техника с дисплеи знае, че ярките цветове най-лесно продават стоката. Поради тази причина в магазина обикновено всички дисплеи са с контраст и яркост „на макс“. Това далеч не значи, че сте длъжни и вкъщи да ползвате устройството с тези настройки! Намаляването на яркостта на дисплея е много добра мярка при „обезопасяването“ му – яркостта му трябва да бъде равна на осветеността около монитора (обикновено на стената зад него). Т.е. през деня, когато в стаята е много светло може да увеличите яркостта, вечер при по-слабото изкуствено осветление в стаята съответно да я намалите. Много от мониторите имат възможност за запаметяване на различни настройки, които да сменяте само с един бутон. А почти всички смартфони и таблети правят това нещо сами, защото имат функция за автоматично регулиране на яркостта според околната светлина – използвайте я! И като стана дума за яркост, при дисплеите с LED подсветка обикновено намаляването на яркостта се постига чрез изключително бързо и незабележимо за човек постоянно редуване – светване и угасване на лампата. Това като ефект много напомня на проблемното трептене на CRT мониторите с кинескоп от едно време. Ако честотата на трептене е много ниска или човекът е чувствителен към трептения тази особеност се усеща като дискомфорт и напрежение в очите. Решението в такива случаи е да увеличите яркостта на 100%, за да премине лампата в режим на непрекъснато светене и при необходимост да гледате екрана с тъмни очила или (най-добре) да смените монитора с такъв, който има димируема подсветка (плавно затъмняваща се).
Очила за компютър, филтриращи вредната синя светлинаНа пазара се предлагат всевъзможни очила и лещи за компютър, филтриращи вредната синя светлина и UV лъчите. Въпреки, че според търговците те предпазват очите достатъчно добре, най-добрата защита от дисплеите и лампите е тяхното ползване да се сведе до минимум. Вместо да играете на телефона или компютъра – излезте навън. Вместо да четете книга на крушка – легнете си по-рано и четете сутрин на дневна светлина. Не разчитайте на едни технологии да опазят зрението ви от други. А по време на работа с компютър на всеки 5-6 минути поглеждайте встрани от монитора към отдалечен обект. Също не забравяйте и почивката – на всеки час пред монитора правете пауза от 10-15 минути, през която гледайте нещо различно от екрани, най-добре на далечно разстояние.
И след обширната тема за изкуствената и естествената светлина, която ми се струва, че много хора пренебрегват смятам да се спра на друга, за която навсякъде много се пише и коментира. Тема, в която има доста митове за разбиване и заблуди за разсейване. Става въпрос за важната за очите…

Храна за добро зрение.


Вашият коментар