6.6. Храна за добро зрение – II част

(продължение на Храна за добро зрение – I част)

Както предполагам знаете, дали дадена храна или вещество е полезно или вредно в голяма степен се определя от неговото количество. Например така полезните за зрението моркови… Да, не сме виждали заек с очила (нито с таблет пред очите, но това е друга тема). Обаче не сме виждали и заек да си прави фреш от моркови! Машинките за сокове са нож с две остриета. Въпреки, че те ни дават вкусни и пълни с витамини фрешчета, благодарение на тях с пиене можем да погълнем пъти повече моркови (или друг зеленчук/плод), отколкото можем с ядене. Това неестествено предозиране и пренасищане на организма с по-принцип полезни вещества не е съвсем безобидно. Продължителният повишен прием на бета каротин води до натрупване на излишък в кръвта, който се проявява като пооранжевяване на кожата, а в същото време претоварва и черния дроб. Повишеният прием на захар при пиенето на плодове също не е за подценяване. Друг недостатък на фрешовете е, че когато направите един плод/зеленчук на сок, вие изхвърляте голяма част от него, съдържаща така необходими на тялото фибри. Поради тази причина яденето на плодове и зеленчуци е за препоръчване пред изпиването им, но ако все пак решите да ги пиете – не изпивайте много повече, отколкото бихте могли да изядете.
Универсалното правило е:

Това, което е естествено за тялото е полезно за него.

Причината за това е много проста – в хода на еволюцията ние сме се адаптирали към нещата в природата. Машините, химията – това са нови за телата ни неща, и с тяхна помощ непрекъснато поглъщаме непознати за човешкия организъм субстанции, както и крайно неправилно балансирани полезни вещества. Правилният баланс е естествения баланс – този, който природата е направила за нас през последните няколко милиона години.
В тази връзка искам да обърна внимание и на т.нар. „хранителни добавки“. Както е написано върху самите им опаковки – те не са заместител на разнообразното хранене. Освен това хранителните добавки далеч не се усвояват толкова добре от организма, колкото витамините и минералите в храните. Ако все пак решите да приемате хранителни добавки за подпомагане на зрението, имайте предвид, че капсулите се абсорбират по-добре от организма и предизвикват по-малко стомашни проблеми от твърдите таблетки.

Вредните храни:

Маргаринът е шампион по вредност. Той е пренаситен с трансмазнини и е много опасен за вените и капилярите. Кръвоносните съдове, които снабдяват очите с хранителни вещества са толкова миниатюрни, че лесно могат един по един да се запушат от мастните отлагания в кръвта. Затрудненото снабдяване на окото с кръв и хранителни вещества, разбира се, го обрича на бавна гладна смърт.
Имайте предвид, че маргаринът се използва като по-евтин заместител на маслото и олиото също и в производството на бутер тесто, банички (и други закуски), а нерядко и по заведенията. Всички продукти в заведенията за бързо хранене се приготвят с хидрогенирани мазнини (трансмазнини). Те се съдържат още и във всички солети, чипс, царевични пръчици, растителна сметана, зърнени закуски от типа на корнфлейкс, пуканки за микровълнова печка, както и много вафли, сладки и соленки. Това не значи напълно да се откажете от тях – четете съдържанието, има и продукти, които не съдържат хидрогенирани мазнини, но все пак не прекалявайте с тях заради захарта.
За съжаление много производители продават маргарин оформен и пакетиран като масло и не винаги пишат на опаковката, че това е имитиращ продукт. Най-лесно можете да познаете истинското масло по това, че като го извадите от хладилника е твърдо и не може да бъде намазано веднага. И за да затвърдим окончателно омразата си към маргарина, ще ви осведомя за още нещо – по принцип маргаринът е сив, но в последните фази от процеса на производство бива избелван и след това се добавят оцветители, за постигане на апетитния жълт цвят…
Захар.
Този сладък легален наркотик в по-големи дози прави очите много уязвими и податливи на заболявания (като дегенерация на макулата), водещи до загуба на зрение в по-напреднала възраст. Захарта се свързва също и със сърдечни проблеми и диабет втори тип, а тези заболявания, които са сериозна заплаха за зрението. Ако вашите триглицериди са високи или имате коремче, от което не можете да се отървете, търсете причината в захарта и нишестените храни.
Всъщност големият проблем със захарта идва от това, че в днешно време консумираме много повече захар, отколкото предполагаме. Причината е в това, че почти няма пакетирани храни, които да не съдържат добавена захар, независимо, че на вкус те не са сладки или са си направо солени. Захар има дори и в хляба, добавя се за по-добър вкус и за по-добро изпичане на коричката.
Специалистите по здравословно хранене обръщат голямо внимание на т.нар. „гликемичен индекс“ – показател за това до каква степен дадена храна покачва кръвната захар. Захарните изделия и рафинираните зърнени храни се нареждат на едно от първите места по гликемичен индекс. Пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците имат най-нисък гликемичен индекс.
Все пак имайте предвид, че ниската кръвна захар също е проблем! Това състояние нерядко води до припадъци, а последствията могат да бъдат и по-лоши и да настъпят много бързо.
Универсалното правило е:

Никога не изпадайте в крайности.

Здравословната дневна дажба захар е 37,5 гр. (или 9 чаени лъжички) за мъже и 25 гр. (6 чаени лъжички) за жени. Някои експерти посочват дневни дажби от порядъка на 10-12 лъжички, но всъщност истината е, че оптималната дневна доза зависи много от организма на човек и начина му на живот. Най-доброто решение е да си правите профилактичните кръвни изследвания, при които става ясно дали трябва да промените приема на захар в ежедневието си.
Сол.
Офталмологията свързва прекомерната употреба на сол с потъмняването на лещата на окото (развитие на катаракта). Според Световната здравна организация препоръчителната дневна дажба сол е 5 гр. Тук проблемът е както при захарта – за да бъдат по-вкусни повечето фабрично произведени храни съдържат немалко сол. Освен да избягвате консумацията на пакетирани храни, има и други неща, които можете да направите, за да намалите приема на сол:

  • Заменете обикновената сол с „лека“, която съдържа 50% натрий.
  • Избягвайте наденици, супи и продукти, които съдържат натриев глутамат.
  • Махнете солницата от масата – постоянното й присъствие там не носи нищо добро.
  • Не използвайте бульони на прах, вегети, фиксове и други подобни овкусяващи химически боклуци.
  • Слагайте в домашните гозби по-малко сол и повече пресни или изсушени натурални подправки за по-добър вкус.

Пиенето на достатъчно вода също е важно за доброто общо здраве на очите. Дали пиете достатъчно вода можете да разберете лесно по цвета на урината – колкото по-наситено жълта или оранжева е тя, толкова по-жадно е тялото ви!
Алкохолът и особено цигарите от своя страна вредят много на зрението. Като бивш страстен пушач зная много добре, че ако пушите тази информация няма да ви накара да се откажете от цигарите, но нека поне да ви гложди. За да се случат положителни промени в живота на човек понякога съвестта му трябва да поработи по-дълго за това.
А в допълнение към доброто здраве на вашите очи, вследствие на здравословното хранене следва да добавим и някои лесно приложими техники за…

Тонизиране на очите.


Вашият коментар