6.7. Тонизиране на очите

Описаните в тази тема техники са предназначени да ви помогнат да успокоявате и отморявате очите си през деня. Въпреки, че на много места някои от техниките биват обожествявани като свалящи диоптри, това е много далеч от истината. Всъщност те ви позволяват да вземете максимума от сегашното състояния на очите си, както и да ги компенсирате донякъде за това, че издевателствате над тях с екрани, крушки и четене на слаба светлина.

Измиване на очите.
Правете това два пъти дневно – след ставане от сън и преди лягане. Очите трябва да са затворени и да ги наплискате обилно 10 пъти с топла (не вряла!) вода и веднага след това 10 пъти със студена. Вечерта направете обратното – първо със студена, след това с топла вода. Това се отразява много добре на кръвоносните съдове на очите и подобрява тяхното оросяване.
Палминг.
Да, това е популярния метод на чичко Бейтс, който в приказките премахва късогледство… В действителност методът дава на очите една бърза и много полезна почивка, особено ако го правите веднъж на всеки час, през който работите на компютър или гледате на близко разстояние. Това се отразява на очите така, както на краката на всеки час вървене се отразява за 2 минути да поседнете.
Палмингът се прави в седнало положение, с изправен гръбначен стълб и лакти опрени на масата. Разтривате дланите си една в друга, за да се стоплят, след което ги свивате в шепи и поставяте върху затворените си очи, без да ги притискате. Отпуснете се напълно и останете така в продължение на 2 минути (не вреди и повече от две, само да не заспите). Топлината от дланите и тъмнината ще се отразят много тонизиращо на зрението ви. Ако преди да направите палминга погледнете към надпис, който разчитате, но не виждате много ясно, веднага след палминга ще забележите, че виждате съвсем ясно същия този надпис. Това е само временен ефект, но е достатъчно показателен за ползата от палминга.
„Четене“ на дребен текст.
След продължително гледане на близка дистанция, както вече знаем от предишните теми цилиарните мускули на очите започват да се схващат заради това, че дълго време са били в свито състояние. Най-добре е на всеки 5-10 минути да измествате погледа си за момент на далечно разстояние, но всички (признавам си, в това число и аз) понякога забравяме да правим това, улисани в интересното или важно занимание на компютъра. В този случай един двуминутен палминг е добра идея, но същия ефект можете да постигнете и с друга техника.
За целта ви трябва лист с напечатан дребен текст с размер около 5-6 pt. Например листовка от лекарствен продукт, някои са с доста малък шрифт. Няма значение какво пише, защото текста няма да го четете. Вместо това хващате листа с двете ръце и го поставяте пред лицето си, максимално близо – да се допира до носа. От такова разстояние текст не можете да четете, няма и да се опитвате. Гледайте между редовете, все едно искате да видите нещо в далечината. Колкото „по-далеч“ гледате, толкова повече ще се размазват буквите. А когато един обект е много размазан, очите не се опитват да се фокусират върху него и просто се отпускат. Ето това отпускане е целта на техниката. Останете така загледани в „далечината“ между редовете около 3 минути. След това ще забележите, че виждате една идея по-ясно, както и след палминг.
6-7_riazane_na_lukРязане на лук и турски сериали.
Сълзите са необходими за овлажняване на очите, поддържане на добро зрение и предпазване от дразнители. Емоционалните сълзи, предизвикани от чувства на болка, радост, или тъга са различни от сълзите, предизвикани от рязане на лук например. Емоционалните сълзи могат да съдържат хормони и други вещества освободени от тялото, докато сълзите от лука са рефлексни и са същите като базалните сълзи – тези, които регулярно овлажняват окото чрез премигване. Разликата между базалните и рефлексните сълзи е, че последните се провокират от външен стимул (например лук).
Тъй като сълзите, предизвикани от лук са естествени, те оказват благотворно влияние върху очите – почистват ги, намаляват опасността от бактериални инфекции, предпазват роговицата от нараняване от прах и други микрочастици, както и я снабдяват с кислород. Този естествен метод за овлажняване на очите е признат като много по-добър от употребата на капки „изкуствени сълзи“, тъй като капките често правят очите още по-сухи след като спрете да ги слагате. Капките с „изкуствени сълзи“ трябва да се ползват само при препоръка от лекар, поради специфичен очен проблем или заболяване, но не и профилактично.
За разлика от изкуствените сълзи, рязането на лук може да го правите всеки ден. Гледайте и турски (може и латино) сериали от време на време – емоционалните сълзи също са необходими за доброто здраве на очите. Дори след много сълзи, когато очите изглеждат зачервени и подпухнали, всъщност плакането не им е навредило, дори напротив. Все пак сълзите е за предпочитане да са от радост и аз ви пожелавам да имате само такива!
Грижете се за очите си, бъдете милостиви към тях и те ще ви се отблагодарят с добро зрение за цял живот. Те са създадени да ви служат докато сте живи, но от вашето отношение към тях зависи дали ще могат да направят това.

Бъдете здрави!

Ясен :)


4 коментара относно “6.7. Тонизиране на очите

 1. След повече от 6 месеца следване на съветите от този сайт, мога да се похваля, че зрението ми се подобри осезаемо, потвърдено и от наблюдаващия ме офталмолог. Благодаря за систематизираната и полезна информация!

  • Ясен says:

   Благодаря за обратната информация! Дано това амбицира и други хора да се погрижат за зрението си.
   Бъди здрава! :)

  • Ясен says:

   Вътреочното налягане няма отношение към съветите за тонизиране на очите.
   Бъди здрав! :)

Вашият коментар