Капки с мед подобряват зрението

Според френски диетолози “медът е натурален продукт, който е незаменим източник на вещества, необходими за нормалната работа на ретината”. Това е вярно не само по отношение на консумацията на мед, но и при ползването му директно върху очите под формата на капки.
Капките с мед в очите са изключително полезни при катаракта (перде), повишено очно налягане, болки в очите или възпаление. Медът образува тънък защитен филм върху очите, като по този начин премахва възпалението, отпуска мускулите на очите и предпазва от вредните влияния на околната среда. Освен при проблеми с очите, капките с мед могат (и е добре) да бъдат прилагани и профилактично, особено при хора, страдащи от късогледство, а също и от всички, които продължително време работят пред компютър, в запрашена среда или са в контакт с дразнещи/вредни химически вещества.
Приготвянето на капките е изключително лесно – достатъчно е да разтворите добре малко количество натурален пчелен мед в дестилирана вода при съотношение 1:1. При капване в очите се усеща леко парене в първоначалния момент, което е нормално. Ако все пак за вас е непоносимо, известно време можете да разреждате меда с повече вода, в съотношение 1:2 или 1:3. Постепенно намалете количеството на водата в меда, а когато съвсем свикнете с капките, можете да разреждате меда в съотношение 2 части мед към 1 част вода. Приготвяйте нови капки всеки ден, тъй като водата, в която е разтворен меда го прави негоден за употреба след известно време. След всяко ползване почиствайте старателно с чиста вода пипетата, с която си слагате капки.
Прилагането на капките може да става по различни схеми, според това с каква цел ги слагате. Когато целта е профилактика, слагайте сутрин и вечер по една капка във всяко око в продължение на две седмици. После направете пауза 1 седмица, а след паузата можете отново да повторите цикъла. За борба с катаракта или повишено очно налягане слагайте по две капки във всяко око 3 пъти на ден, като спазите правилото на всеки две седмици да правите една седмица пауза. Катаракта ще изчезне в рамките на два месеца, но ако не сте сигурни в диагнозата най-добре посетете офталмолог, който да я потвърди (или отхвърли).
Аз лично ежедневно ползвам капки с мед с цел профилактика и мога категорично да потвърдя благотворния им ефект върху зрението. Те, разбира се, не премахват диоптри, но защитават и поддържат очите в добра форма, което от своя страна е в помощ при терапията за възстановяване на зрението.

Бъдете здрави!

Ясен :)

Благодаря за консултацията на експертите по пчелен мед от Honeypedia.


Вашият коментар