Мътнини (мушици) в очите

Мътнини (мушици) в очите

Какво представляват мътнините?
Случвало ли ви се е да виждате „летящи мушици“ в полезрението си? Хората, които виждат тези мътнини често ги забелязват най-вече при силна светлина, гледайки към небето или към бяла повърхност и ги оприличават на полупрозрачни гъсеници, червейчета или косъмчета. Най-лесно се забелязват, когато гледате през микроскоп или бинокъл. Ако имате такива мътнини (на английски термина е „eye floaters“), то със сигурност сте забелязали, че те се движат и движенията им се променят, когато си мърдате очите. Изглежда сякаш „мушиците“ плуват в окото и това действително е така.
Стъкловидното тяло е подобна на гел субстанция, която запълва вътрешността на очната ябълка. При раждането на човек, стъкловидното тяло е абсолютно прозрачно, но с напредване на възрастта (като това далеч не означава остаряване, а се наблюдава дори в детска възраст) започват да се появяват дегенеративни промени в неговата структура. Тези промени са всъщност въпросните мътнини (наричани още мушици, червейчета, попови лъжички и др.), които при ярка светлина хвърлят сянка върху ретината и ние имаме усещането, че те плуват пред погледа ни.

А ето и видео с обяснение на английски език:

Какви са причините за поява на мътнини?
Пръстен на Вайс

Най-рисковите групи хора, при които се появяват мътнини в очите са тези с късогледство (особено при по-висок диоптър), хората в напреднала възраст и жените в менопауза.
Честа причина за дегенеративните промени в стъловидното тяло е недостига на колаген в организма. Други възможни причини за появата на мътнини са вредното въздействие на UV лъчите, както и оксидативния стрес в организма, което според д-р Шандурков предизвиква натрупването на отпадни продукти от метаболизма в стъкловидното тяло.
Мътнини в окото могат да се образуват и при т.нар. задно отлепване на стъкловидното тяло. Свиването му е естествен процес на стареене, при който стъкловидното тяло се измества от задната част на окото. Този процес може да бъде придружен с появата на светкавици (фотопсии) и внезапно увеличаване на броя на мътните в окото. Този тип мътнини обикновено хората описват като паяжина, запетая или кръг (пръстен на Вайс).

Опасни ли са мътнините?
Комбинацията от симптоми – светкавици и мътнини може да е индикация за разкъсване или отлепване на ретината, което е опасно, защото за броени дни може да доведе до необратима загуба на зрението. Затова ако имате такива симптоми, важно е час по-скоро да бъдете прегледани от специалист и при необходимост ретината да бъде укрепена чрез лазер. Установено е, че повече от половината хора през живота си имат случаи на задно отлепване на стъкловидното тяло. За щастие отлепването на стъкловидното тяло води до отлепване на ретината само при 3-10% от случаите.
Ако обаче мътнините са единственото ви оплакване и не са в непоносимо голямо количество, просто не им обръщайте внимание. При много хора мътнините избледняват за период от няколко седмици до няколко месеца. Най-често пациентите привикват към мътнините и ги забелязват само когато съсредоточат вниманието си върху тях.

Има ли спасение от тях?
Лазерна витреолизаВ миналото единственото спасение от мътнините, което е предлагала ортодоксалната медицина е била операцията витректомия. Някратко тя се състои в премахване на стъкловидното тяло от окото (заедно с плуващите в него мътнини) и подмяната му със стерилна течност. Тази инвазивна процедура крие много рискове, много повече от прилаганите днес лазерни процедури за премахване на мътнини.
Лазерно премахване на мътнините (лазерна витреолиза) се предлага вече и в България. Процедурата се води бърза, лека и безболезнена и е от типа „офис операции“, както ги наричат в САЩ. Разбира се, информацията, която дават предлагащите у нас такава интервенция е крайно положителна и рекламно украсена, което я прави необективна и недостоверна. Проучвайки в интернет мнения (на лекари и на пациенти) за този тип лазерно премахване на мътнини разбрах, че освен високата цена, операцията има и други недостатъци – премахването не е цялостно и дори редуцирането на мътнините на 50% се счита за успех. Понякога се налагат няколко процедури и е задължително витреоретиналният специалист, боравещ с лазера да е опитен и много прецизен, защото мътнините се движат, а се работи и в дълбочина на окото. За да прецени до каква степен ще бъде ефективна процедурата, лекарят взема под внимание фактори като възраст на пациента, вид на мътнините, както и преди колко време и колко бързо са се появили те. При млади пациенти под 45 години мътнините обикновено са по-близо до ретината и не могат да бъдат безопасно премахнати с лазерна процедура. Пациентите с по-големи мътнини, разположени по-далеч от ретината са по-добри кандидати за ефикасна процедура.
За съжаление колкото и да е успешна лазерната процедура, повторната поява на мътнини е напълно възможна, както между другото обикновено се случва с всички здравословни проблеми, при които се премахват симптомите, а не причините за тях. И все пак това е бързо решение за хората, които имат непоносимо голямо количество мътнини.
За привържениците на по-естествените начини за решаване на здравословните проблеми има много теории свързани с подобряване на храненето, които съм убеден (от опит), че ако не решават проблема, то поне помагат за редуцирането на мътнините. Разбира се, не очаквайте мигновенни и впечатляващи резултати. Подобренията идват след време, но както и в други статии съм казвал – времето минава така или иначе и ако не го използвате, за да направите нещо за себе си, губите само вие. И така, според китайските лечители за избавяне от мътнините е необходимо да спазвате следните препоръки:

 • Пийте много вода, около 2 литра на ден.
 • Пийте фрешове и смутита от плодове и зеленчуци.
 • Яжте повече зеленчуци (най-добре оранжеви, жълти и зеленолистни), а от плодовете – малини и боровинки.
 • Яжте риба (пъстърва, сьомга), хайвер, соя (в разумни количества) и избягвайте пилешко и червени меса. Откажете се от кренвиршите, саламите, надениците и т.н.
 • Яжте сурови бадеми, слънчогледови семки и сусамово семе.
 • Заменете рафинираните храни (бял хляб и тестени изделия, макарони, бял ориз) с пълнозърнести такива (кафяв ориз, царевица, пуканки, овес, булгур и др.)
 • Заменете кафето с чай или бадемово/соево мляко.
 • Заменете пържените храни с печени или още по-добре – варени.
 • Намалете или най-добре спрете употребата на алкохол и цигари. (Това трябва да е на първо място в списъка, но като бивш страстен пушач зная колко е досадно и неефикасно на човек който пуши да му се натяква, че трябва да престане.)

Описаният режим на хранене е добре да подкрепите с приема на хранителни добавки. Рибено масло от черен дроб на Моруна в задължително съчетание с малко истинско краве масло (не маргарин!) е много полезно за доброто здраве на очите. Приемът на хиалуронова киселина и колаген също са много важни. Лутеинът и Зеаксантинът дават на очите естествена защита от вредното влияние на UV лъчите и могат до някъде да предотвратят появата на нови мътнини.
По отношение на витамините и хранителните добавки, попаднах на мнение във форум, в което авторът споделя, че за месец и половина успешно се е избавил от мътнините с помощта на тази комбинация от фармацевтични продукти:

 • Витроген (Vitrogen) ампули 10 мл. – по една ампула през устата сутрин на гладно
 • Допелхерц актив – витамини за очи с лутеин – по едно хапче вечер

Витроген ампули за пиенеТази терапия излиза около 2,50 лв./ден, което не е скъпо, но не е и съвсем евтино. Макар че не са предназначени конкретно за мътнини в очите, и двете хранителни добавки дават на организма много ценни и полезни за очите вещества, които имат силна връзка с мътнините. Мненията за ефекта от Витроген са противоречиви, като от тези, които успях да събера приблизително половината са, че ефект няма, но пък другата половина от споделилите мнение потребители съобщават за изчезване или намаляване на мътнините след продължително ползване на Витроген. Производителят на този продукт обаче препоръчва прием в продължение на 3-6 месеца за оптимален ефект. Това донякъде обяснява защо много хора твърдят, че не виждат подобрение, а тези с положителни резултати са ги получили след около 2-3 месеца прием на Витроген. При всички случаи обаче това не са лекарствени средства, а хранителни добавки, така че дори и да не помогнат, поне няма да навредят ако опитате.
И за финал ще споделя моя опит. Аз лично също имам въпросните мътнини, още от малък. Говорил съм с лекари за тях, разбира се отговорът винаги е бил да не им обръщам внимание и да не се тревожа и съответно така съм и правил. През последната една година обръщам повече внимание на това с какво се храня и имам усещане, че това ми се отразява много добре по отношение на намаляване броя и плътността на мътнините. Ако и вие вече имате някакъв опит (независимо дали е бил успешен или не) в борбата с мътнини в очите, не се колебайте да го споделите като коментар под тази статия. Това със сигурност ще е от полза на всеки читател.

Бъдете здрави!

Ясен :)


Вашият коментар