Подобряват ли зрението очилата на дупки?

perfo_ochila

Вече повече от 10 години плахо и ненатрапчиво на българския пазар присъстват перфорираните очила (на английски термина е „pinhole glasses”). Много търговци ги рекламират като сигурно средство за сваляне на диоптрите. Хората, които са се зачитали в материалите, публикувани от мен в този сайт знаят, че аз гледам много скептично на всякакви подобни „чудодейни илачи“, които „лекуват“ късогледство, далекогледство и астигматизъм. Разбира се, като човек минал през всички възможни безвредни (и почти безполезни) упражнения за очи, не можах да устоя на изкушението да пробвам очилата на дупки. Когато си ги купих все още не бях открил описаната в този сайт терапия за възстановяване на зрението и вярвах в очилата на 100%. В продължение на месец ги използвах редовно, съгласно указанията и мога да споделя много интересни наблюдения от моя опит.
Статия във вестниците „Стандарт“ и „24 часа“

Но преди това нека видим по-интересните твърдения за очилата на дупки в пресата и интернет.
Статия във вестниците „Стандарт“ и „24 часа“ – статията в двата вестника е еднаква и е платена публикация. В нея четем:

„Изследвания на пациенти са показали, че тренажорите за очи са в състояние да свалят до 3-4 диоптъра късогледство само за няколко месеца.“

Кой, къде и как е правил тези „изследвания“ не става ясно, но самия факт, че те не могат да бъдат открити в нито един от сайтовете за сериозни научни изследвания  доказва, че са просто плод на нечие въображение.

„Перфорираните очила са предназначени най-вече да помогнат да спре развитието на болести на очите и предотвратяване на тяхното повреждане.

За какви болести се говори тук не става ясно, но както знаем късогледството, далекогледството и астигматизма не са болести. Реалните очни заболявания и инфекции от своя страна изобщо не могат да бъдат повлияни чрез гледане през дупки, така че това лишено от всякаква логика изречение също получава гриф „лъжа“.

Реклама на перфорирани очилаНа сайта http://perforirani-ochila.info, посветен изцяло на продажбата на перфо очила четем следните бисери:

„В резултат, мускулите на очите променят кривата на очната леща така, че раздвоеното зрение става общо и образа е ясен.“

Отново „прах в очите“. Цилиарните мускули наистина променят формата на очната леща, но само и единствено при акомодация (промяна на фокуса – близо/далеч). И това няма абсолютно никаква връзка с това дали гледате с невъоръжено око или през очила на дупки. Все пак за човек неспециалист звучи достатъчно научно, за да повярва, че това е факт.

„Още след първото носене ще усетите мигновено подобрение, тъй като очите са мускул, като всеки друг в тялото.

Да ни казват, че очите са мускул е върха на невежеството, особено когато претендират, че са експерти и ни продават нещо, което се предполага, че ще ни оправи зрението… Всъщност очите са най-сложния орган в човешкото тяло след мозъка.
В информацията за очилата на дупки, която дават търговците от по-сериозния сайт http://framar.bg някак липсват приказните обещания и невежите изказвания…. Там четем:

„С помощта на специалните лазерни перфорации върху лещите на очилата се ограничава светлинния поток. Малките дупчици позволяват само преките светлинни лъчи в тесен ъглов път да стигнат до роговицата на окото чрез намаляване на разнообразието на ъглите, от които светлинните лъчи могат да влязат в очите. При този процес ефектите на пречупване, които се получават при проблемно зрение, се намаляват, защото „кръга от размазване“ върху ретината е пропорционално по-малък. В резултат, визуалният образ е много по-ясен, определен и ярък.“

Това вече отговаря на истината и много правилно описва действието на очилата. Ограничаването на светлинния поток чрез гледане през дупчици почти изцяло елиминира необходимостта окото да фокусира постъпващата светлина, за да се вижда ясен образ. Това явление се ползва и във фотографията при така наречените pinhole camera. Въпросните фотоапарати нямат никакви оптически лещи, само и единствено малка дупка, през която постъпва светлина. Благодарение на това образът е винаги на фокус. Няма дупка – няма фокус. Същото се получава и при очите – махате очилата на дупки и си виждате точно както и преди.
Всъщност, за да разберете какъв е ефекта на очилата не е нужно да си ги купувате. Достатъчно е да направите малка дупка с някоя по-дебела игла върху лист хартия и да погледнете през нея. Или още по лесно – свийте ръката си в юмрук така, че между пръстите и дланта да остане малко разстояние и погледнете през дупката все едно ръката ви е далекоглед. Същият ефект се получава и когато присвиете очи. Едва ли има човек с късогледство, който да не е забелязал, че като присвие очи вижда по-ясно. И със сигурност няма човек, който да си е оправил зрението чрез примижване. Ето защо и очилата на дупки не оправят нищо. Те не са никакъв тренажор за очи, защото не отправят предизвикателство към окото, а дори напротив – освобождават го от необходимостта да фокусира! Очилата всъщност са тренажор за мозъка, защото го карат постоянно да събира два премрежени образа, а това не е лека задача.

Аз и моите перфо очилаА ето какво показа и моят пряк опит с очилата на дупки в различни условия:

 • Гледане на филм. Въпреки, че се вижда ясно с очилата, когато между едното око и даден обект има дупка, а между другото око и същия обект има преграда, обединяването на образите от двете очи в мозъка е затруднено. Това е особено неприятно, когато гледате филм със субтитри, защото картината на места винаги е „начупена“, някои букви липсват, други са двойни и трябва постоянно да си движите главата, за да успеете да разчетете субтитрите. Освен това гледането с тези очила повече от 20-30 минути е изморително и трудно поносимо, така че за гледане на игрален филм със субтитри и нормална продължителност очилата са неподходящи.
 • Шофиране. Категорично не! Ограничаването на полезрението при гледане с перфо очилата е крайно опасно. Ако имате късогледство и/или астигматизъм винаги шофирайте с диоптрични очила. Безопасността преди всичко!
 • Ползване като слънчеви очила. Забелязах, че при силно слънце перфо очилата могат много добре да заместят слънчеви очила. Дори бих казал, че са за препоръчване пред обикновени слънчеви очила без UV защита. Недостатъкът на ограниченото периферно зрение обаче както при шофирането, така и при вървене по улицата е предпоставка за инцидент. Затова ползването на перфо очилата вместо слънчеви е препоръчително само в среда, където няма опасност. Например когато си лежите на плажа, е окей или когато се разхождате в планината и няма какво да ви прегази също може да ги ползвате.
 • Заместител на забравени очила. Баба ви трябва да попълни някакви документи и си е забравила очилата? Или вие трябва да я посрещнете на гарата, но без очила не можете нито да видите екрана с разписанието, нито да я разпознаете от далече? Във всички тези случаи очилата на дупки спасяват положението. Независимо дали човек има късогледство, далекогледство, астигматизъм или пресбиопия и независимо в каква степен, тези очила са универсален временен заместител на диоптричните когато трябва да видите нещо и не разполагате с диоптрична корекция.

Като притежател на перфо очила мога да изкажа мнението си дали да си купувате такива с една дума – НЕ! Ако трябва да кажа с повече думи, те ще са: Не си купувайте такива очила. Разочарованието е по-голямо, отколкото са ползите от тях.

Бъдете здрави!

Ясен :)


2 коментара относно “Подобряват ли зрението очилата на дупки?

 1. roskin says:

  Привет Ясен !
  Много правилна и полезна статия, много ми хареса!
  Тези очила, които дават леко моментно подобрение на виждането благодарение на прост физически закон, се рекламират използвайки психологически прийоми. Естествено, че масовият купувач-пациент няма време да вникне в тънкостите, защото няма време да станеш професор по всичко. Освен това човек се ражда добър, доверчив и любопитен. Чак след време като срещне шарлатани става подозрителен и внимателен и въпреки това не може да смогне на всички. Те все пак са професионалисти в професията си.

 2. Tim says:

  Очилата с дупките за гледане на телевизия и работа с PC вършат перфектна работа. Просто е необходимо време за да свикнеш с тях. В сайта има прекалено много излишна информация. Нещата могат да се опишат много по-кратко. Човек трябва да цени времето, своето и на другите хора.

Вашият коментар