Пресбиопия – има ли спасение от нея без операция?

Пресбиопиа - старческо далекогледство

Пресбиопията, известна още като старческо далекогледство е нещо, с което се сблъскват почти всички хора, когато поживеят достатъчно дълго. Всъщност установих, че много хора се засягат и дори плашат от думата „старческо“. Трябва да знаете, че ако сте на 40 и вече усещате при вас да се прокрадва пресбиопия, това не е нещо необичайно и далеч не е нужно да станете на 60-70, за да имате старческо далекогледство.

Какво представлява пресбиопията?

Пресбиопия се нарича състояние на окото, при което то не може да фокусира добре на близки разстояния поради намалена еластичност на очната леща и цилиарните мускули. Проявява се т.нар. ”синдром на дългите ръце” – за да стане текста по-ясен и четлив, ние го отдалечаваме, изпъвайки ръце в лактите. Намаляването на еластичността на лещата е следствие от естествените процеси на стареене на тялото. Точно както появата на бръчки, побеляването на косата и т.н. Според това какво е състоянието на зрението, пресбиопията започва да се появява по-рано (от 40 г. при хора с далекогледство), по-късно (42-43 г. при хора с нормално зрение) или още по-късно (45-48 г. при хора с късогледство). Разбира се от значение са и други фактори. Най-вече това как използвате очите си, как се грижите за тях, с какво се храните и т.н. И както и бръчките, пресбиопията като цяло е неизбежна.

Опасна ли е пресбиопията?

Категорично не! Това не е болест, а състояние на окото, което е естествено при напредване на възрастта. Пресбиопията не може да доведе до усложнения или болести.

Можем ли да излекуваме пресбиопия?

Ако си задавате този въпрос, вероятно вече имате старческо далекогледство в известна степен. Ако е така – късно питате. Подобно на другите мускули на тялото, цилиарния има нужда от тренировки. При това преди лещата да е изгубила своята еластичност. Ако вече имате пресбиопия, не се надявайте да я премахнете с диети, упражнения, билки и т.н. Упражненията могат да помогнат да не се влошава състоянието ви за по-дълго време, както и малко да се подобри спрямо сегашното, но не разчитайте да се обърне процеса.
Това е като борбата с бръчките – грижите за кожата трябва да започнат преди да са се появили бръчки. Така че ако сте млади – сега е момента да се погрижите за бъдещето на очите си. По-нататък ще обясня и точно как може да стане това.

Какво предлага официалната медицина?

Решенията са основно две. Първото е очила или лещи за близко виждане. Те трябва да са съобразени със зрителната острота, възраст, наличие на други рефракционни аномалии като късогледство или далекогледство и др. Има и очила и лещи, които са комбинирани за близо и далеч. Аз лично, като човек носил и очила и лещи бих препоръчал очилата, от гледна точка на това да се избегнат замърсяване, дразнене и възпаления на роговицата, които могат да доведат до много неприятни състояния. Особено при дългогодишна употреба.
Другото решение на медицината е операция. Операцията се състои във вкарване на изкуствени лещи вътре в самите очи. Съветвам ви да не подлагате очите си на такива рискове!!!

Все пак какво можем да направим?

Както вече казах, не можем да спрем напълно остаряването на очите си, но можем да го забавим чрез:

  • Правилно хранене и хидратиране на тялото – подробни насоки можете да прочетете тук.
  • Умерено натоварване + адекватна почивка и тонизиране на очите (препоръчвам да прегледате и двете статии)
  • Упражненения. Както вече стана въпрос, пресбиопията е пряко свързана с движнието на лещата и цилиарния мускул, затова тяхното раздвижване е най-ефикасното решение.

Упражнения за цилиарния мускул.

lens flippers

Офталмолозите и оптометрисите ползват в тяхната практика едни приспособления, който се наричат „lens flippers“. Използват се за измерване и трениране на акомодацията на окото (способността за промяна на фокусното разстояние от близо на далеч или обратното). Флипери не можете да намерите по магазините или оптиките, защото са специфично оборудване за очни кабинети, но пък можеtе да си поръчате от amazon, eBay и др. сайтове. Флиперите са с различни диоптри, най-често от едната страна положителни, от другата отрицателни. Акомодация се тренира с тяхна помощ като гледате текст през едните стъкла и щом успеете да го фокусирате, обръщате веднага другите стъкла. И отново фокусирате, и след това обръщате.
Това е чудесно упражнение за цилиарния мускул и има множество изследвания, които категорично доказват, че то подобрява акомодацията. И отново едно уточнение – колкото по-млад е човек, толкова по-добра акомодация постига чрез упрaжнението. Затова не чакайте да „заболи“.

И ако сте разбрали принципа на флиперите, то вероятно се питате дали не може просто да сменяте разстоянията, на които гледате. Близо, далеч, близо и т.н. Разбира се, че може! Правете го при всяка възможност. Но не просто сменяйте разстоянието, а се старайте да фокусирате. Трябва да искате да видите, не само да погледнете. Това е особено лесно за хората, които вече са се запознали и усвоили активния фокус. За тези, които не са, горещо препоръчвам да се запознаят със статията.

А ако се питате за какво са ви флиперите в такъв случай, веднага ще ви кажа. Първо – не всеки има търпението и желанието да усвои умението съзнателно и волево да сменя фокусното разстояние. Второ – признайте си честно колко дни точно ще се занимавате сериозно да  сменяте фокусното разстояние, на което гледате като упражнение. Седмица? Две? Флиперът, когато е около вас ще ви напомня да го вземете и да отделите 5-10 минути от деня си за упражнението.

Това е от мен по темата. Сатията не претендира за изчерпателност, а и целта ми не беше да ви затрупам с информация. Споделих това, което би било интересно и полезно на хората, които не са специалисти, а просто искат да се радват на добро зрение. И вярвам, че имайки вече необходимата информация, ще се погрижите за своите очи и ще се радвате на добри резултати.

Бъдете здрави!

Вашият коментар