Разчитане на рецепта за очила

Разчитане на рецепта за очила

Ако носите очила и не сте съвсем наясно какво означават цифрите в рецептата за тях, вероятно неведнъж сте се чувствали като куриер, пренасящ кодирано послание от лекарския кабинет до оптиката.
Рецепта за диоптрични очила

Всъщност разчитането на рецепта изобщо не е трудно, дори като се има предвид грознописа, който всички лекари сякаш задължително изучават в университетите. Започваме с означенията o.d. и o.s. – с тях се отбелязва съответно дясно око и ляво око като се има предвид дясно/ляво от гледна точка на пациента (не на лекаря срещу него). Графите „далече“ и „близо“ са за съответното разстояние, за което е предназначена диоптричната корекция. Ако имате попълнени диоптри за близо и далеч, то очилата са от т.нар. тип „бифокални“, които се използват най-често при пресбиопия (старческо далекогледство). Очилата могат да бъдат също и прогресивни, т.е. стъклата да преминават постепенно от един диоптър в друг. Диоптри в графата „РС“ се вписват, когато очилата са предназначени специално за работа на компютър, тъй като понякога необходимото разстояние (и съответно диоптрична корекция) за тази дейност е различно от разстоянията за „близо“ и „далеч“.
В графата „Sph” се вписват диоптри за сфера – те са показател за сферичната кривина, която трябва да има стъклото и са за корекция на късогледство (със знак „-“) или далекогледство (със знак „+“). Астигматизъм - градуси на цилиндричната ос върху окотоГрафата „Cyl” е за корекция на астигматизъм и в нея се вписват диоптрите за цилиндър, които определят необходимата цилиндрична кривина на стъклото. Оста на цилиндъра за астигматизъм се вписва в колонката „Ax”, в градуси спрямо хоризонта. Тези ъгли се изобразяват и графично с чертички върху градусовите дъги за ляво и дясно око.
Графата „Dp, mm” служи за отбелязване на междузенично разстояние в милиметри, което при различните хора е различно. Освен, че е индивидуален, този показател се определя и от това дали гледате наблизо (при което очите се събират леко към носа) или гледате надалеч (при което това разстояние е максимално). Съответно се вписват различни стойности не само според индивидуалното разстояние на човек, но и според това дали очилата са за гледане на близо или надалеч.
Последната графа „D, mm” е за дивергенция и се попълва, когато се предписват корекционни призмени очила. Такъв тип очила се предписват в повечето случаи на кривогледство и стойностите на призмените диоптри се отбелязват със знак делта.
В рецептата обикновено се отбелязват и типа стъкла, например „AR” за антирефлексни. Означението „CR-39” се използва за поръчка на олекотени стъкла от съответния тип. Диоптричните стъкла могат да бъдат също хелиоматик (фотосоларни), които потъмняват при по-силна светлина, могат да имат и допълнителна UV защита, както и други екстри в зависимост от това колко дълбоко можете да бръкнете в джоба си за тях.
Изборът на рамки за очила е доста обширна тема, от която ако се интересувате можете да получите полезна информация тук. А ако във вашата рецепта има нещо, което ви притеснява, не се колебайте да се обърнете към лекарят, който я е издал. Диоптричните корекции са нещо субективно и ако дадена корекция ви кара да изпитвате дискомфорт е добре тя да бъде преразгледана! Освен това очите са си ваши и имате пълното право да знаете, разбирате и решавате всичко, което офталмологът ви предписва за тях.

Бъдете здрави!

Ясен :)


Вашият коментар