2. Късогледство – причини и последствия

Късогледството, наречено още миопия (от гръцки μυωπία, myopia означаващо „късогледство“) представлява намалена зрителна острота, при която изображението се фокусира пред ретината, а не върху самата нея. Поради тази причина хората, страдащи от миопия виждат ясно само на близки разстояния, а далечните образи са размазани. Според това колко силно е изразена, миопията бива слаба (до 3 диоптъра), средна (между 3 и 6 диоптъра) и силна (над 6 диоптъра).
Най-масовата практика за справяне с късогледството е носенето на очила или контактни лещи с минус диоптър (означава се с латинската буква D). Макар и погрешна, тази практика се е наложила поради това, че е работещо, бързо и сравнително евтино „решение“ на проблема с неясното виждане. Освен това „решението“ е изключително доходоносно за тези, които го предлагат. Недостатъците идват от това, че очилата и контактните лещи всъщност не решават проблема, а го маскират, като успоредно с това го задълбочават. Задълбочаването на късогледството може да доведе до отлепване на ретината, макулна дегенерация, страбизъм (кривогледство) или глаукома.
Освен оптическо, ортодоксалната медицина предлага и хирургическо решение на въпроса с късогледството чрез лазерна операция (LASIK), състояща се в изтъняване на част от роговицата на окото с помощта на лазер. Ще разгледаме подробно тази тема в отделен раздел, но накратко за момента е добре да знаете, че не бива да рискувате здравето на очите си и тяхното бъдеще без да се запознаете с цялата истина за този тип хирургическа намеса.
За да премахнем късогледство и да се предпазим от повторната му поява трябва да знаем какви са основните…

Причини за поява на късогледство.


Вашият коментар