3. Астигматизъм

Астигматизмът е често срещана рефракционна аномалия на окото, която при голяма част от хората се наблюдава в една или друга степен. Ниските стойности на астигматизъм обикновено не влияят на зрението, не изискват корекция и често дори остават незабелязани от хората, които имат такива. Средните стойности на астигматизъм причиняват дискомфорт и затруднения най-вече при разчитане на букви и цифри, а при висока степен на астигматизъм дори разпознаването на лица на разстояние от няколко метра се превръща в проблем.
И така, нека разгледаме…

Какво представлява астигматизмът?


5 коментара относно “3. Астигматизъм

 1. metodi says:

  Здравей Ясене! Препрочетох пак сайта, за да добия представа за това къде се фокусират обектите при рефракционните аномалии, както и да разбера същността на терапията с намалените диоптри. Така, при късогледството (-) образът се фокусира пред ретината и обратно при далекогледството. Когато човек има и астигматизъм образът се фокусира на две (или повече?) места пред, съответно зад ретината. Но къде се фокусира астигматизмът, когато той е противоположен на диоптрите (сферите)? Аз имам далекогледство на диоптрите, а късоглед астигматизъм? Не мога да си представя как образът хем ще се фокусира зад ретината- за далекогледите диоптри, а в същото време астигматизмът ще ми фокусира обекта раздвоен и разтроен пред ретината, защото е късоглед? Как става това или обяснението ми е неправилно?

  • Ясен says:

   Здравей, Методи!
   Ще се опитам да отговоря на въпроса ти по разбираем начин с риск да се изразя на не особено академично ниво… :) Диоптрите са мерна единица, с която се обозначава пречупвателната сила на дадена леща. За астигматизъм лещата е във формата на (част от) цилиндър, а за късогледство или далекогледство – във формата на (част от) сфера. Знакът плюс или минус определя дали повърхността (частта от сфера или цилиндър) е вдлъбната или изпъкнала. Ти питаш как може да има едновременно плюс диоптър за сфера и минус диоптър за късогледство на едно и също око. Ами може. Ако се замислиш, кривината, която се получава на една леща, която трябва да бъде

    едновременно и сфера и цилиндър

   вече е сложна, а като добавиш и различния знак на диоптрите – кривината става още по-сложна. Оптик по-добре от мен би ти обяснил подробности за тези кривини. Що се отнася до окото, късогледството и далекогледството са рефракционни аномалии, които се дължат на „дефект“ в задната част на очната ябълка, докато астигматизмът почти винаги се дължи на неправилна форма на роговицата, т.е. на предната част на окото. Комбинацията от двете е доста неприятна, но далеч не е нещо невъзможно.

   Бъди здрав!
   Ясен :)

 2. metodi says:

  Благодаря за ценните пояснения, Ясене! Явно погрешно съм пренесъл аналогията за фокусирането на диоптрите и при астигматизма. Пиша в този панел, защото търся решение дали астигматизмът с тази терапия може да бъде премахнат напълно? При мен той е повече от стойностите за диоптъра.
  Но трудното не се изчерпва с това. Имам и проблем с определянето на диоптрите. В рамките на 15 дни се изследвах при двама лекари.
  Първият направи прегледа с капки и определи, че съм далекоглед и ми даде раецепта само за CYL +0.5 очила и за двете очи [На бележката от апарата му пишеше SPH +0.50 за дясно око и SPH +0.25 за лявото], и каза, че съм с късоглед астигматизъм [Въпреки че на бележка от апарата му чета CYL +0.75 дясно око и CYL +1.00 за ляво око, което излиза, че астигматизмът ми също трябва да е далекоглед. Но както и да е]. Като разбрах, че ще ми слага капки се сетих за статията от сайта и си викам“ Аха, Ясен пишеше, за това, значи ще ми парализират цилиарните мускули- нищо, голяма работа. Само че след половин час и три пъти слагане на капки започнах да заспивам и да залитам. По време на прегледа с тези капки, а и няколко дни след това, бях като омаян, трудно ходех- залитах и говорех, челюста ми трудно се отваряше. По време на прегледа уцелих стола, за да седна и виждах цифрите криво-ляво, докато се мъчех да не заспя. Лекарят ми каза, че диоптрите ми са за далекогледство. След прегледа го попитах мога ли да го питам за очите допълнително, понеже се интересувах от новите за мен факти, които излагаш относно терапия с намалени диоптри, той ми отговори, че няма за какво да ми е. Още не бях излязъл навън и той попита жената на рецепцията „Колко е оборота днеска“, което ми направи неприятно впечатление, докато се мъчех да уцеля вратата за излизане.
  След 15 дни отидох при друг лекар, при който бях на преглед преди 4 месеца [Тогава апаратът му сочеше за дясно око SPH +0.5 и CYL -1.00, а за лявото SPH -0.25 и CYL -0.75] и вече 2 месеца бях носил негова рецепта за очила само за -0.5 астигматизъм, без сфери. Той направи нов преглед, без да слага капките и определи, че не съм далекоглед, а късоглед. Каза ми да продължа да нося очилата за астигматизъм със старата рецепта CYL -0.5 и за двете очи. [На новата бележка от апарата му вече пишеше за дясно око SPH -0.25 и CYL -1.00, а за лявото SPH -0.25 и CYL -1.00]. Попитах го защо на прегледа преди 4 месеца дясното ми око има SPH +0.5, а сега апаратът отчита SPH -0.25 и дали това се дължи на носенето на очилата за астигматизма с -0.5 и той ми отговори, че това се дължи на акомодацията на окото при отчитането.
  [Година преди тези две изследвания друг лекар ми определи далекогледство само за дясното око, та по-скоро наистина да имам + диоптър SPH.]
  Тези противоречащи си рецепти [едната -0.50 CYL, другата +0.50 CYL] и различни отчитания на апаратите [един ми показва + SPH и CYL, друг показва – SPH и CYL] на лекарите не ми дават информация какъв е диоптърът ми: + или -? И оттам не мога да знам как да започна терапията: с + очила или с – очила? Наистина, диоптрите са малки, може би това е причината да има две мнения. Знам ли? Можеш ли като човек препатил много и изследвал доста информация, да ми дадеш някакви препоръки за това как да определя първо диоптрите и после астигматизма [Въпреки, че за терапията от значение са само диоптрите, когато цилиндърът е под 1, доколкото разбрах]?

  • Ясен says:

   Здравей отново, Методи!
   Предвид факта, че лекарите те преглеждат с апарати и се затрудняват да определят еднозначно състоянието на зрението ти вероятно се досещаш, че аз както дори и на снимка не съм те виждал още по-трудно бих могъл да определя това състояние. Не съм лекар и не мога да ти дам съвет. Мога да ти кажа какво бих направил аз на твое място. Аз бих изпробвал в лекарския кабинет (или в оптика) предписанията на единия и другия лекар с помощта на таблицата и медицинските очила със сменяем диоптър, без разширяване на зениците. Това с кои диоптри виждаш по-ясно е най-показателно за това кои са правилните за теб. Относно астигматизма и описаната от мен терапия, чрез нея не може пряко да се повлияе астигматизъм. Намаляването му е вторичен ефект от намаляването на късогледството. Т.е. при връщането на правилната форма на очната ябълка се надяваме това да коригира и деформациите в предната й част, които са най-честата причина за астигматизъм. За съжаление това е нещо, което не можем да контролираме, но в повечето проследени от мен случаи има осезаемо подобрение.

 3. metodi says:

  Благодаря за съветите, Ясене. Наистина, явно определянето на диоптъра е чисто субективно усещане от човека, а апаратите са помощни средства. Бъдете здрави!!

Вашият коментар