3.2. Причини за появата на астигматизъм

Причините за възникване на астигматизъм не са напълно изяснени. Офталмолозите предполагат, че той може да е наследствен и смятат, че обикновено го има по рождение, като в процеса на изменение на очните ябълки през годините, той се задълбочава, но е възможно и да намалее. Интересен и важен е фактът, че при първото слагане на очила почти всички хора нямат астигматизъм, а той се появява в последствие. Тук явно отново очилата се явяват главен злосторник.

Появата на правилен астигматизъм в тези случаи се обяснява с издължаване на очната ябълка при късогледство (и скъсяване при далекогледство), при което деформацията често не е съвсем равномерна и възникват изкривявания на роговицата, водещи до астигматизъм. Представете си една топка, която разтегляте – тя започва да придобива формата на яйце, но леко изкривено. Поради тази причина се смята (а и практиката го потвърждава), че в хода на терапията при възстановяване на зрението от късогледство (с което се премахва удължаването на очната ябълка) се връща и нейната нормална форма. Това от своя страна премахва астигматизма.
Неправилният астигматизъм, който е по-рядко срещан може да бъде причинен от очни заболявания като кератоконус, от травма или от хирургическа намеса.
Съществуват и някои по-екстравагантни (което не значи напълно невъзможни) теории за това какво може да предизвика астигматизъм. Някои изследователи смятат, че честото търкане на очите може да е причина за деформиране на роговицата и поява на астигматизъм. Според други това може да възникне, когато човек продължително време чете или гледа телевизия с наклонена на една страна глава. Липсата на достатъчно плодове и зеленчуци в храненето, както и недостига на витамин A и витамин D могат да бъдат катализатори за появата и влошаването на астигматизма.
И ето, че стигнахме до една много интересна и леко шокираща част, която реших да нарека…

Тайните на оптометриста.


Вашият коментар