4. Тайните на оптометриста

Според официални данни от Американската Академия по Офталмология от 2013 г.,  потребителите само в САЩ ежегодно харчат по 15 милиарда долара за очила и лещи, като тази сума е с трайна тенденция към повишаване. Американците носещи някакъв вид оптична корекция на зрението са над 150 милиона или около 75% от възрастното население на страната. От тях 64% са носещите очила и 11% – лещи. Всеки трети от носещите оптична корекция има астигматизъм. Според www.zennioptical.com, средната възраст в САЩ, на която човек започва да има нужда от оптична корекция на зрението е 7 (седем!) години. В европейските държави тази статистика е подобна, което означава, че оптичната индустрия в развитите е съумяла страни да превърне повече от половината им население в свои „абонати“ още от детска възраст, за цял живот.
Както вече разбрахме, очилата не лекуват късогледство, далекогледство и астигматизъм, а дори задълбочават тези проблеми. Въпреки това очилата се радват на огромна популярност сред хората, страдащи от изброените рефракционни аномалии. Основните причини за това са няколко:

  • очилата дават мигновено решение на проблема с неясното зрение;
  • очилата се представят от оптиците (и възприемат от потребителите) като медицинско средство;
  • очилата са много достъпни от финансова гледна точка;
  • очилата са превърнати в моден аксесоар, който за много хора е неразделна част от техния имидж.

Всяка една от изброените причини е истина по своя смисъл, с изключение на абсурдната „медицинска“ страна на въпроса. Тъй като очилата не са лечение, индустрията е положила много усилия, за да ги направи да изглеждат като медицинско средство. Започваме от белите престилки на оптиците, които на практика съвсем не им трябват в тяхната работа, но ги носят, за да придобият по-медицински вид. След това минаваме през термина „преглед“, в името на който оптиките са оборудвани със скъпо струващи електронни машини за тест на зрението. Тези уреди всъщност изобщо не са необходими за определяне на диоптър, но сред клиентите създават впечатление, че се извършва сложна процедура, която те не могат да направят сами вкъщи. Резултатите от теста се оформят грижливо във вид на рецепта, която окончателно затвърждава впечатлението, че получавате „медицинско средство“. Това носи на оптичната индустрия: доверие, доживотен абонамент от страна на клиентите и, разбира се – пари. Много пари.
Споделям с вас тези неща не с идеята, че ще направим революция и ще сложим край на тази грозна несправедливост. Би било наивно, не! Целта ми е да представя нещата и от другата им страна – тази, която оптиците не искат да излиза на светло. Веднъж като погледнете с други очи на очилата, много по-лесно ще се измъкнете от коварния капан, в който сте попаднали и ще си върнете обратно нормалното зрение. Вашите очи не са повредени – те са неправилно настроени и не се нуждаят от патерици за цял живот. Очите ви дори не ги искат! Все пак природата не ги е създала, за да носят очила, а за да виждат сами и това е нещо съвсем естествено. Всичко, което искат, и от което имат нуждаят очите ви е възможност да се възстановят, за да се радвате на ясното зрение, което е ваше човешко право.
Освен това имате право да знаете и разбирате какво става с очите ви и да вземате активни решения по въпроса, затова е време да разбулим тайните на оптометриста. Ще разгледаме като разглобен часовников механизъм какво представляват прегледите в оптика и как да ги провеждаме сами в домашни условия, ще научим как влияят очилата и лещите върху очите като орган. Ще се спрем и на всички онези „подробности“ около пиленето на очни ябълки (т.нар. „лазерни корекции“), които офталмологията сконфузено премълчава. Започваме от…

Влиянието на очилата и лещите върху зрението.


Вашият коментар