5. Терапия за възстановяване на зрението

Вече знаем какви са причините за появата на късогледство (и астигматизъм). Знаем и някои важни неща, които оптометристите не искат да знаем. Време е да обърнем всички тези факти в наша полза. Знайте, че очите ви са на ваша страна! Те са създадени да виждат нормално, те са част от вашето тяло и като всеки орган имат способността да се възстановяват, ако им помогнете. Основните принципи на терапията плюс някои важни подробности са това, което е необходимата помощ за очите по пътя към тяхното възстановяване.
Преди да започнем с възстановяването на зрението, трябва да знаете, че за да можете правилно да разберете и направите нещата описани в тази тема, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сте прочели предишните! Ако не сте направили това, започнете от тук. А в случай, че сте, значи вече е време да хванем бика за рогата, заемаме се със…

Същност на терапията.


4 коментара относно “5. Терапия за възстановяване на зрението

 1. metodi says:

  Здравей Ясене, поздравления за хубавия сайт- изчистена визия и лесен за ползване, и важна и подбрана информация! Благодаря за споделения опит, който излагаш тук и от който могат много хора да се ползват.
  В този панел искам да задам въпроса терапията с намалени диоптри само за късогледство ли се прилага или от нейните ефекти могат да се ползват и далекогледите? Знам че нямаш опит с далекогледство :), но все пак, според теб напълно възможна ли е терапията и в другата посока- далекогледството?

  • Ясен says:

   Здравей, Методи!
   Както сам отбеляза, опит с далекогледство нямам, но от това, което съм чел по чуждестранните сайтове описаната от мен терапия може да се приложи със същия успех и за далекогледство. Тук ще уточня, че не става въпрос за старческо далекогледство, а за „чистото“ далекогледство (хиперопия). Принципите на възстановяване са същите както при късогледство, разбира се диоптрите са с обратен знак.

 2. metodi says:

  Здравейте, Ясен.
  Дали можете чрез инфографика да предсатвите начина, който описвате – да включите вашия опит и конкретни данни, като отначало къде е фокусът, каква е формата на окото, колко дни сте били с половин диоптър и по колко часа на ден сте правил упражнения за фокусиране; кога сте направил контрола с таблото и след това на следващото намаляване с още половин диоптър къде отива фокусът. Доколкото разбирам едната сила, която работи е тази, която се получава от недостига на 0.5 диоптъра и поставя фокусът пред ретината, а втората сила е когато се прави упражнението за фокусиране и оказва натиск фокусът да отиде точно на ретината. Според мен инфографика с всичко начални данни – каква е формата на окото при късогледство, къде е фокусът и после – време, за което сте постигнал първото намаляване с 0.5д и следващите, ще даде една обща картина, която ще помогне хората лесно да възприемат информацията и начина, по който сте коригирали дефекта на късогледството. Също, има ли случаи на други хора, които по този начин са постигнали намаляване на диоптър? Може ли да направите статии за тях?

  • Ясен says:

   Здравей, Методи!
   От години не се занимавам с тези неща. Слава Богу зрението ми не се е влошило. Препоръчвам ти сайта endmyopia, там е всичко, което ти трябва като информация.
   Поздрави!

Вашият коментар