5.11. Активен фокус

Говорейки за „активен фокус“, това винаги е бил термин, за който като че ли в речта просто липсват необходимите за обяснението му думи. Това е все едно да трябва да обясните на някой как да премигва или да си свива пръстите на ръката. Как бихте обяснили? „Ами просто си свиваш пръстите“ – това е единственото указание, което може да даде човек. И макар да знаем, че то не върши работа, не е възможно да обясним как координираме движението. Това нещо дълго време не ми даваше мира и ме оставяше с едно такова огорчаващо безпомощно чувство, както когато бях малък и децата около мен караха колела, а аз не можех – стоях, гледах тъжно, а те само ми казваха колко е лесно (не и как точно става). Така се чувствах и когато се опитвах да се науча на активен фокус. Колело се научих да карам, усвоих и активния фокус, но поне по отношение на второто ми се иска да ви спестя (доколкото мога) неприятното чувство, наречено „просто-е-и-всички-го-могат-само-аз-не“.

Доста дълго търсих в интернет напътствия за усвояване на съзнателното фокусиране. Открих дефиниции на понятието, както и безброй безпомощни (и почти безполезни) обяснения, че това е нещо, което идва с времето и не може да се опише как се прави. По отношение на дефинициите, активният фокус (както стана дума в тема 5.1) е способността на човек съзнателно да контролира цилиарните мускули на очите си или с други думи да измества фокуса близо/далеч по свое съзнателно желание. По този начин можете да изтегляте фокус моментално, без да чакате очите да се адаптират към разстоянието до наблюдавания обект, затова активният фокус е нещо изключително ценно и важно за успешното премахване на късогледство. Това е както при фотоапаратите – автофокусът е хубаво нещо и всички го имат, но с ръчния фокус…с него вече можеш да правиш каквото си поискаш. Освен това чрез това умение можете да получите още малко яснота като бонус, който се усеща като моментно слагане на допълнителни -0.25 D пред очите. А колко дълго ще задържите момента – решавате вие.
Активният фокус, веднъж като го усвоите, е нещо много забавно! Усещането е все едно отново да сте в детската градина и само вие от всички деца да можете да правите балончета с дъвка, само че това с активния фокус е доста по-ценно от гледна точка на полезност от правенето на балончета. Може да го усвоите веднага или след 2-3 дни опити, може и за 2-3 седмици. На мен ми беше нужен почти месец, но ако в началото знаех това, което предстои да ви обясня вероятно щях да успея за по-кратко време.
И така, имаме дефиниция какво е активен фокус, както и недъгавото обяснение, че това не може да се обясни как се прави. Вместо да се опитвам да обясня необяснимото реших, че ще е по-лесно да ви разясня как да усетите активния фокус. Гениално, нали?! :)
За целта е необходимо първо да знаете кое е вашето доминантно око. Това е окото, с което гледате през ключалката, когато има нещо интересно зад вратата, или през визьора на фотоапарата, ако сте фотограф или през далекогледа, ако сте пират с папагал на рамото. В тема 5.6. вече обясних как може с тест да определите кое е вашето доминантно око (в случай, че не сте пирати, фотографи или воайори и не знаете за вас кое е водещо). Това е важно, защото доминантното око има решаваща роля в активния фокус и сега ще използваме точно него в нашето малко сетивно приключение:
Закрийте с ръка окото, което не е доминантно без да го притискате и без да затваряте клепач. Гледайте само с доминантото око. Поставете палец или показалец точно пред него на около 15-20 см. Използването на други пръсти може да е неприятно за околните, иначе също става. Фокусирайте погледа си върху пръста, вижте го ясно. След това изместете поглед към далечен обект, който е точно зад пръста. Зная, че няма да виждате ясно отдалечения обект, защото сте без очила, но това няма значение. Важното е да изместите фокуса върху отдалечен обект, без да движите окото. Единственият мускул (освен сърцето), който се движи в тялото ви трябва да е цилиарния мускул сменящ фокуса близо/далеч (това се нарича „акомодация“). Добре де… може и да дишате, но не правете никакви други движения, за да успеете да усетите работата на цилиарния мускул. Върнете фокуса отново върху пръста. След това отново върху отдалечения обект. Повторете това много пъти, като се старайте да не правите паузи при смяната близо/далеч. Съсредоточете се върху това движение и обърнете внимание на чувството. Когато усвоите активния фокус ще изпитвате същото усещане като го правите без да се налага да закривате едното око и да си помагате с пръст. В случая закриването на окото се налага от факта, че при гледане с две очи смяната на погледа близо/далеч е съпроводена със завъртане на очите към носа (за близо) и напред (за далеч), а не това е движението, което трябва да почувствате. Прилагайте тази практика поне веднъж на ден и през това време мислете изцяло за фокусирането. Все пак искате да усвоите съзнателен контрол върху това движение.

Ето как изглежда ефекта от прилагането на активен фокус.
Ето как изглежда ефекта от прилагането на активен фокус.

А сега ще ви обясня какво трябва да направите, за да откриете активния фокус при вас. По принцип активният фокус работи както на близки, така и на далечни разстояния, но повечето хора споделят, че го откриват първоначално при разстояние около 50-60 см. Използвайте черен текст на бял фон от монитор или книга. Отдръпнете се на такова разстояние от текста, че да го виждате съвсем леко замъглен. От това разстояние трябва да премигнете веднъж (за рестартиране на фокуса) и веднага да се взирате в текста. Ако при това текстът стане перфектно ясен – поздравления. Ако не се получи – не се упреквайте, и не се напрягайте. Продължете да си четете текста и след 5-6 минути опитайте отново. Премигване, взиране, опитайте се да направите взирането така, все едно искате очите ви да се „придвижат“ по-напред. Няколко опита на ден са достатъчни, най-добре сутрин, когато очите все още са съвсем свежи и отпочинали. Имайте предвид, че тъй като активният фокус зависи много от доминантното око, ако при вас то е осезаемо по-слабо от другото това е сериозна пречка. При мен случаят беше точно такъв и аз успях да науча активния фокус едва след като по-слабото ми око почти догони по-силното благодарение на четенето с превръзка.
След като усвоите активния фокус и имате известна практика с него ще успявате да го правите и без премигване. Премигването е нещо като помощните колела, когато се учите да карате велосипед – по някое време просто забелязвате, че вече не ги ползвате! Но най-важното е да не насилвате нещата и да не си поставяте активния фокус като фикс идея. В един момент просто парченцата от пъзела сами ще щракнат. Практика и търпение са ключовите фактори.
След като прочетохте всички 11 теми от раздела описващ Неоперативната терапия за възстановяване на зрението при късогледство и астигматизъм вече може да се каже, че сте напълно готови да я приложите в своето ежедневие и да постигнете удивителни резултати. Не отлагайте, започнете днес! А за всички, които искат да знаят повече за това кое е полезно за очите и как да ускорят възстановяването на зрението си, в следващите теми ще споделя….

Още инфо.


2 коментара относно “5.11. Активен фокус

    • Ясен says:

      Здравей, Вальо!
      След като вече усвоиш умението за активен фокус, практиквай го в ежедневието си, постоянно, както си гледаш нормално с двете очи. Нека ти стане навик съзнателно да фокусираш на различни разстояния, когато пожелаеш.

Вашият коментар