6.1. Мислене

Сигурен съм, че болшинството от вас сте чели, слушали и гледали много за ползите от позитивното мислене. Тази статия обаче няма да разглежда тях. Не, защото ги отричам (напротив!), а защото смятам, че в днешно време всеки знае достатъчно по въпроса. Все пак ще си позволя да отделя няколко думи на един от аспектите на позитивното мислене. Няма да коментирам това дали мисленето провокира физически промени в тялото. Всъщност става дума за факта, че мислейки позитивно относно пълното възстановяване на вашето зрение, вие няма да се отклоните от пътя, няма да спирате и няма да се връщате назад, което е най-важното. В процеса на възстановяване като цяло с течение на времето ще виждате все по-добре и по-добре. Но (макар и рядко) ще има и дни, в които зрението ви ще е по-слабо, отколкото е през останалото време. Това е нормално, неизбежно и обикновено краткотрайно явление (един-два дни). Важното е да не ви пука и усмивките да не слизат от лицата ви, защото това наистина е временно – дългосрочната перспектива е към подобрение, просто дръжте курса. Не позволявайте това дори да ви развали настроението за деня! Може би ще се чувствате безсилни, ще искате да можете да направите нещо, за да се противопоставите на случващото се – по-добре недейте. По-вероятно е да се изнервите, вместо да постигнете нещо в този ден, затова най-добре просто си вземете почивен ден от терапията, не се опитвайте да изтегляте фокус. Вместо това по възможност дайте почивка на очите – по-малко четене, телевизия и интернет и повече слънце и отпускане на очите чрез гледане (без взиране) на далечно разстояние.
Също така не забравяйте, че зрението не е просто диоптри, сантиметри и други числа. Това е най-сложното и най-ценно сетиво – наслаждавайте му се! Гледайте, но не само за да прочетете даден надпис или да изтегляте фокус. Гледайте, за да видите красотата на света около вас. Независимо колко ясно е зрението ви в момента, радвайте се на това, че виждате, търсете с поглед красивите неща и ги разглеждайте с усмивка и нескрит интерес. Не виждате ли красотата на света, това не означава, че я няма, а означава, че трябва да коригирате своята нагласа, своя мироглед.
Множество проучвания на психолози съобщават за развитие на късогледство вследствие на подсъзнателно нежелание на човек да гледа и да вижда определени неща (насилие, болка, несправедливост и др.) В тези случаи мозъкът умишлено отслабва зрението, за да не се товари психиката. По отношение на слуха се наблюдава същото явление и тук отново проблемът не може да бъде отстранен на физическо ниво, докато не бъде решен на психологическо. Ето защо вие трябва да „убедите“ на мозъка си, че вашето зрение ви е необходимо не, за да го отбележите като някакво постижение, а защото наистина искате да виждате. Прекарвайте повече време навън, сред природата, за да имате повече пряк досег с хора, животни и растения. Съответно намалете „общуването“ с електронни устройства (телевизори, компютри, телефони и таблети). Ако направите това, осезаемо ще разтоварите мозъка си от „шума“ и ще му помогнете да се фокусира върху зрението, което той вече знае, че ви е по-необходимо от преди. Не е нужно чак да медитирате и др. подобни (не че е лошо), но да бъдете в хармония с околния свят и вътрешното си Аз не е чак толкова трудно, но пък е много полезно и от гледна точка на физическо здраве (в това число и на очите).
6-1-plateau

Тези от вас, които са се занимавали известно време с упражнения за очи, гимнастика за очни ябълки и други подобни норбеко-бейтсовщини познават много добре момента на правата линия. Да, упражненията тонизират очите и дават някакви първоначални подобрения, но както сте забелязали ако сте ги правили – в един момент подобренията спират, линията на прогреса става хоризонтална като на мъртвец и това е края на подобренията с упражнения. Подобно явление се наблюдава и при нашата терапия – правите всички както е „по рецепта“, работите все така усърдно и целенасочено, но за известно време подобренията спират. Няма влошаване, но няма и подобрение и това би било сериозен повод за главоблъсканици и мрачни мисли. Тук добрите новини са цели две. Първата е, че за разлика от онова с упражненията, където достигането на плато означава край завинаги, при описаната от мен терапия това е временно явление и (според проучванията ми в чуждестранни форуми) всички го преодоляват, с изключение на малкото доброволно отказали се (вярвам, че вие няма да сте от тях, щом четете тази тема). Другата добра новина е, че ще ви „въоръжа“ с изпитано решение на проблема с платото. „Лечението“ е просто и сигурно тези от вас, които се занимават с фитнес вече се досещат, защото във фитнеса всички в един момент се изправят срещу същия проблем. Това, което трябва да направите е просто да разнообразите терапията. Не да я променяте (в никакъв случай!), а малко да „разместите“ елементите в нея:

  • за няколко дни си починете от практикуването на активния фокус.
  • ако работите повече върху изтегляне на фокус на близко разстояние (четене, работа на компютър) и по-малко на далечно, обърнете съотношението.
  • ако работите за подобряване на зрението на едното око, носейки превръзка/лепенка продължително време, започнете да носите превръзката на по-кратки и по-чести сесии (и обратното).
  • ако все още не сте започнали да работите за изравняването на зрението на двете очи, вероятно платото е сигнал, че е време да го направите.
  • опитайте се да намалите напрежението върху очите (по-малко гледайте екрани) и да увеличите активната релаксация (това ще разгледаме подробно в темата за тонизиране на очите).
  • обърнете внимание дали не е дошло време да понижите още диоптрите на очилата си за гледане на далеч.

Знаейки тези неща, не би трябвало да имате проблеми при справянето с платата, стига да приложите знанията и, разбира се, да имате малко търпение и позитивна нагласа. Подобренията ще продължат! Всъщност търпението е нещо, което винаги трябва да имате при борбата с късогледството, защото въпреки, че зрението ви ще става все по-добро от ден на ден, възстановяването му не е нещо, което се случва за една-две седмици. Все пак не забравяйте, че вие (най-вероятно) години наред сте работили за увреждане на зрението си без изобщо да подозирате. Добрата новина е, че възстановяването се случва по-бързо. Пъти по-бързо. Това, че ще отнеме време не трябва да ви спира – времето така или иначе минава, дори и да не го използвате.
А когато става дума за зрение не можем да подминем и най-важния елемент, носителя на информация, достигаща до очите ни – светлината. Време е да осветлим някои важни подробности за нея. И така, нека бъде…

Светлина.


Вашият коментар